God oversikt over «mottakshatere»

Sverige rystes av flere mottaksbranner. Politiet i Hedmark og Oppland mener de har kontroll på de miljøene som kan stelle i stand bråk rundt flyktningmottakene våre.

Asylmottak i brann i Munkedal i Sverige

SER TIL SVERIGE: Asylmottaket i Munkedal i Sverige er et av flere som har brent i det siste. Politiet i Hedmark mener de har god kontroll over de miljøene som kan gjøre slike ting her.

Foto: ADAM IHSE / Afp

Flere tusen nye flyktninger kommer til mange nye mottak i Hedmark og Oppland, og så langt har det gått greit.

Folk flest hjelper til. Folk flest godtar at det opprettes nye mottak.

Men ikke alle liker det som skjer. En mottaksleder i Hedmark får hatmeldinger hver dag. Og i Ringsaker ber nå lensmannen folk roe ned Facebook-debatten.

Vet om de vi bør vite om

Tormod Bakke

KONTROLL: Politimester i Hedmark, Tormod Bakke, mener de har god kontroll på de miljøene som kan stelle i stand bråk ved mottakene våre.

Foto: Frode Meskau

Det mange frykter er at det som skjer i Sverige skal spre seg hit.

Det svenske migrasjonsverket har nå bestemt at adressene til svenske asylmottak blir hemmelige. Årsaken er alle brannene som har vært ved svenske asylmottak den siste tiden, skriver Dagens Nyheter.

Politiet både i Oppland og Hedmark følger med på det som skjer i Sverige og har skaffet seg oversikt over de miljøene det er verdt å ha oppmerksomhet mot.

– Vi har oversikt over miljøet, men kan jo selvsagt ikke utelukke at det finnes enkeltpersoner og enkeltgrupperinger vi ikke vet om, sier politimester i Vestoppland politidistrikt, Johan Martin Welhaven.

– Vi prøver å plukke opp det vi kan og mener vi er rimelig godt orientert, sier politimester i Hedmark, Tormod Bakke.

Økt spenning i Ringsaker

Lensmann i Ringsaker, Terje Krogstad.

GOD KONTAKT: Politiet i Ringsaker har hatt noen utfordringer med mottaket på Nes, men lensmann Terje Krogstad sier de nå har god kontakt med dem som bor på mottaket og jobber der.

Foto: Frode Meskau / NRK

Det er ikke bare politimestrene i våre to fylker som bekymrer seg for det som skjer. Også lokalt, som i Ringsaker, har politiet fått utfordringer i fanget.

Flyktningene som har flyttet inn på Grande på Nes ført til økt spenning i området og folk er provoserte.

– Vi har hatt et par tilfeller der noen av beboerne har oppsøkt boliger for å tigge, forteller lensmann i Ringsaker, Terje Krogstad.

Nå ber de folk som bor i området tenke seg om før de skriver stygge ting på Facebook.

– Når situasjonen er som den er så vil dette kunne trigge den type miljøer, sier Krogstad.

Politiet både i Hedmark og Oppland bruker en del ressurser på oppfølging av flyktningmottakene og er ute jevnlig for å ha nær og god kontakt med dem som bor på mottaket og de som driver det.