NRK Meny
Normal

– Vi i glassbransjen må være i stadig utvikling

– Mange norske håndverksbedrifter må tenke nytt for å bestå, det må også Hadeland Glassverk, sier administrerende direktør, Kari Roll-Matthiesen. Glassverket har økt allerede omsetningen og satser kraftig på produktutvikling.

Leif tore Brenna, Hadeland Glassverk

SATSER STORT PÅ PRODUKTUTVIKLING: Hadeland Glassverk har økt omsetningen det siste året og skal lansere flere nye produkter utover høsten og til jul. Her jobber glassblåser Leif Tore Brenna med å lage en rekordstor glasskule som skal benyttes i en lysskulptur i Nord-Norge.

Foto: Monica Rikoll / NRK

Kari Roll-Mathiesen

Vi driver business, og må derfor stadig tilpasse oss markedet, sier Kari Roll-Matthiesen.

Foto: Jorun Vang / NRK

Tirsdag denne uken ble det kjent at det tradisjonsrike glassverket på Hadeland har måtte halvere staben fra 140 til 70 ansatte siden nyttår.

Men administrerende direktør, Kari Roll-Matthiesen, mener den negative publiseringen om kutt på kutt av staben på glassverket er urettferdig. For i likhet med de fleste andre håndverksbedrifter i Norge må også Hadeland Glassverk omstrukturere for å klare seg

– De kuttene vi gjør nå er for å trygge de arbeidsplassene som tross alt blir igjen, og for å sikre nye arbeidsplasser i framtida, sier Roll-Matthiesen

Og Hadeland Glassverk er, i likhet med lillebror Magnor på Hedmark, på offensiven. Og ved begge glassverkene går tallene nå oppover.

Satser stort på design

I april i 2014 gikk Hadeland Glassverket i pluss. Det har det aldri skjedd i april-måned tidligere. Vanligvis er det først senere i sommersesongen at salgstallene tar seg opp.

Selv med kutt i produksjonen har glassverket på Jevnaker økt omsetningen de siste årene. Men konkurransen fra billigvare-markedet er hard.

Roll-Matthiesen sier glassverket nå jobber aktivt med turisme- og opplevelsessentrene. I tillegg skal kundene bli fristet av en mengde nye produkter.

–Vi er nå i gang med full produktutvikling. Så det kommer mange nye produkter utover høsten, til jul og utover i 2015. Vi tar nå et skikkelig krafttak innen produktutviklingen, opplyser den administrerende direktøren.

HADELAND GLASSVERK

Hadeland Glassverk satser nå tungt på å utvikle nye produkter og ny design.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Gikk fra minus til pluss på Magnor

Ved Magnor Glassverk sør i Hedmark har man klart å snu de negative tallene med å omstille seg. Etter et tungt år i 2012, hvor glassverket gikk med 12 millioner kroner i minus, har de nå et overskudd på 1, 8 millioner kroner.

– Det viser bare at de tiltakene vi har gjort gir den virkningen vi ønsker, forklarer administrerende direktør, Bjørn O. Waage.

Magnor Glassverk valgte å beholde staben på 45 mann for å beholde fagkunnskapen og designkunnskapen på huset.

VM-pokalen

Det var Magnor Glassverk som laget VM-pokalen til Oslo-VM i 2011.

Foto: Liv Rønnaug Lilleåsen / NRK

– Vi har heller snudd litt på måten vi jobber og hva vi gjør i produksjonen. Flere av produktene vi har lansert har også slått til og blitt etterspurte, sier Waage.

– Mange har følelser for glassverket

Hadeland Glassverk er fremdelen en av Norges største turistattraksjoner, med over en halv million besøkende i året. Derfor er den administrerende direktøren klar over at det blir reaksjoner når det kuttes så betydelig i staben.

– Dette er en bedrift som mange har følelser for. Det er hjørnesteinsbedriften i ei lita bygd og mange generasjoner har jobbet her. Det er klart at de ønsker at bare kan være slik de engang var, men sånn er det dessverre ikke. Vi må være i stadig utvikling, forklarer Roll- Matthiesen.

Hun sier glassverket framover må følge markedet og trendene i samfunnet og på den måten komme opp med produkter som kunder er villige til å betale for.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Bil av vegen i Åsnes

    En bil har kjørt av vegen på riksvei 2 ved Kløftbrua i Åsnes. Nødetatene er på stedet og sjåføren blir undersøkt av helsepersonell. Uhellet skjedde like før klokka ni i dag.

  • Suksess for Gjøvik-bedrift

    Gjøvik-bedriften Øveraasen, som leverer snøryddingsutstyr til flyplasser i hele verden går mot et rekordår med en omsetning på 500 millioner kroner. De har doblet antall ansatte til 125 på et og et halvt år.

  • Ikke sykkelstier på Hedmarksvidda

    Fylkesmannen i Hedmark sier nei til sykkelstier i naturreservatet på Hedmarksvidda. Det har blitt søkt om å gruse stier til sykling blant annet fra Målia til Kveådammen, men det blir altså avslått. Det skriver Østlendingen.