Hopp til innhold

Gjøvik-senter: Skal forske på internasjonal datakriminalitet

GJØVIK (NRK): Cyber- og informasjonssikkerhetssenteret på Gjøvik blir en krumtapp i bekjempelse av datakriminalitet internasjonalt. Nå skal de finne en internasjonal standard for digital etterforskning i framtida.

Nettbank, oversiktsbilde av konferanse ved høgskolen på Gjøvik, arkivbilder Erna Solberg, studenter ved høgskolen sitter bakmaskiner.

LEDER PROSJEKTET: Stefan Axelsson har vært assisterende prosjektleder for det internasjonale forskningsprosjektet Ars Forensica som hadde offisiell start på Gjøvik i formiddag.

I dag var det offisiell start på et internasjonalt forskningsprosjekt på Gjøvik som har som mål og gi oss et trygt informasjonssamfunn i årene som kommer.

For å få til det må man vite hvordan man skal bekjempe datakriminalitet. I hele verden. Da må det nye digitale forskningsmetoder til. Og alle må forholde seg til samme standard i det arbeidet.

Dette arbeidet skal senteret på Gjøvik stå i spissen for.

– Dette er det største nordeuropeiske prosjektet innen dataetterforskning noensinne. Vi har på Gjøvik et av de største og beste forskningsmiljøene innen dataetterforskning og bevissporing i verden, sier Sofie Nystrøm, direktør for Center for Cyber and Information Security (CCIS).

Sofie Nystrøm, direktør for Center for Cyber and Information Security (CCIS) på Gjøvik

SJEFEN SJØL: Sofie Nystrøm, direktør for Center for Cyber and Information Security (CCIS), sier dette prosjektet betyr mye for miljøet på Gjøvik.

Foto: Erlend Kester Moe / NRK

Tunge aktører med på laget

Det vi snakker om her er prosjektet Ars Forensica. Styrt av CCIS sammen med Politidirektoratet.

På laget er blant annet FN, Kripos, Europol og en haug med anerkjente universiteter over hele verden.

Alle har vi fått epost fra hyggelige banktjenestemenn i eksotiske land som tilbyr oss gull, grønne skoger og masse penger bare vi oppgir bankkontonummeret vårt.

Alle etterlater vi oss digitale spor i hverdagen med mobiltelefonen vår, med GPS-en i bilen vår eller på nettet. Og det er mye bedrageri på nettet generelt i dag.

– Vårt fokus er å finne nye verktøy for å etterforske datakriminalitet. Disse verktøyene må kunne finne relevante spor i all datamengden som finnes og klare å behandle dem og tolke dem, forteller Stefan Axelsson som har vært assisterende prosjektleder for Ars Forensica.

Datasikkerhet https

DATAKRIMINALITET: I en verden der nesten alt er datastyrt, blir vi sårbare. Nå skal internasjonal kriminalitet på nettet bekjempes fra Gjøvik.

Foto: Colourbox

For liten kunnskap

Politiet selv har sagt at for å bekjempe denne typen kriminalitet må man ha en spisskompetanse som de ikke har i dag.

Det er mye man må forstå og kunne for å klare å etterforske slike lovbrudd på en god og effektiv måte.

– Politiet har stort behov for kompetanse om utnyttelse av elektroniske spor. Det å bekjempe moderne kriminalitet, der internett har blitt en viktig arena for kriminelle, er viktig, sier Rune Erlend Fløisbonn, seniorrådgiver i datasikkerhetsavdelingen i politidirektoratet.

Flere saker fra Innlandet