NRK Meny
Normal

Gjøvik-investor kastet folk på gata i Romania

Men Kai Mikaelsen mener han har opptrådt ryddig i saken. – Jeg har involvert offentlige instanser som barnevern, kommune og brannvesen, sier han til NRK.

Fattige romfamiler bor på gata i Bucuresti

KASTET GÅ GATA: Rundt 100 fattige bor i telt etter at de er satt på gata. De sitter på fortauet utenfor huset de er kastet ut fra.

Foto: Alina Dumitriu

Enkelte av beboerne har ifølge Mikaelsen bodd gratis i eiendommene midt i den rumenske hovedstaden Bucuresti i 7 år. Her kan du se hele innslaget:

Urix 4. desember 2014

I høst ble de kastet på gata av politiet fordi bygningene skal rives. Rundt 100 av dem bor nå i en improvisert teltleir på gata utenfor Gjøvik-mannens bygård.

Mange fryser

Teltleiren har vakt oppsikt i den rumenske hovedstaden. Blant dem som bor på gata er det mange kvinner og barn. Både Redd Barna og unge lokale aktivister prøver å hjelpe dem så godt de kan.

Nå begynner temperaturen å nærme seg frysepunktet og Redd Barnas representant, Nicoleta Tibell er bekymret.

– Vi forsøker å oppmuntre dem så godt det lar seg gjøre for at de skal komme seg gjennom dagen. Flere barn er forkjølet og det er kaldt. Flere av dem går på skolen, men leksene må de gjøre på gata. Det gikk når det var mildt, men nå er det vanskelig, sier Tibell til NRK Urix.

Familier kastet på gata i Bucuresti

FRYSER PÅ GATA: Rumenere som er kastet ut av hjemmene sine prøver å holde varmen.

Foto: Alina Dumitriu

Familiene som bor på fortauet utenfor de tidligere hjemmene sine er blitt tilbudt overnatting i herberger, barnehjem og krisesenter for kvinner i kommunen. Men da må menn og kvinner bo på hvert sitt sted, og denne oppsplittingen av familiene går de ikke med på.

Andre media har også omtalt saken: Andre media omtaler utkastelsen i Bucuresti

Beslaglagt av kommunistene

Boligene som ligger sentralt i den rumenske hovedstaden ble beslaglagt (nasjonalisert) av kommunistene etter krigen. De ble gitt til fattige familier, ofte sigøynere eller romer som jobbet i fabrikker for myndighetene. Etter revolusjonen tidlig på 90-tallet og Ceausescus fall, ble det besluttet å gi husene tilbake til etterkommerne av dem som opprinnelig eide dem.

Nå er eiendommene blitt solgt videre blant annet til forretningsmannen Kai Mikalsen fra Gjøvik. I 2006 kjøpte Mikaelsen et bygningskompleks hvor det bodde 24 fattige romfamilier.

Gjøvikmann investerte i Bucuresti

KAI MIKALSEN: Investoren fra Gjøvik vil tjene penger på leilighetsbygging i den rumenske hovedstaden.

Foto: Jorun Vang / nrk

– Jeg skrev først kontrakter om at folk fikk bo der uten å betale leie først i to år og så ble dette forlenget i to omganger til. I mellomtiden har en del av dem som bodde der først, flyttet ut, sier Mikaelsen.

Han vedgår at det er dramatisk når folk blir satt på gata, men sier dette visste folk om alt fra 2008. Han mener han har opptrådt ryddig i saken og har også involvert offentlige instanser som barnevern, kommune og brannvesen.

– De som nå er satt på gata vil få nye boliger etter hva de har krav på i Romania, sier Mikalsen som også kan være positive til å bidra med sosiale boliger.

– Men da må vi få økonomiske løsninger vi kan leve med, sier han.

Vil bygge leiligheter

Nå vil han rive bygningene og bygge leiligheter, noe det er stort behov for i Bucuresti. Dette er leiligheter som vil få et helt annet prisnivå enn hva de som i dag bor på gata kan betale.

– Hvordan ser du på investeringen du gjorde i Romania i 2006?

– Det har ikke vært noen god investering. Det virket bra fram til finanskrisa i 2008, men etter det har det vært en uheldig investering, sier Mikaelsen som fortsatt har håp om at det skal være mulig å tjene penger i Bucuresti.