Hopp til innhold

Gjorde om campingplassen til transittmottak på ett døgn

KVAM (NRK): Campingplasseier Pål Johansen og kona kastet seg rundt da Utlendingsdirektoratet ba om bistand til å ta i mot flyktninger.

Syriske flyktnininger sammen med Pål Johansen

LETTET: De syriske flyktningene som er kommet til Kvam i Gudbrandsdalen er lettet over å være i trygghet. Mannen til venstre er Mahmoud Bakor og kvinnen på bilder et Abeer Gonom Shiosh. Her sammen med Pål Johansen (til høyre).

Foto: Thor Henning Lerstad / NRK

Pål og Gunn Johansen ved Kirketeigen Camping i Kvam kastet seg rundt, da de fikk forespørsel fra UDI om å ta imot flyktninger. På få dagers varsel har ekteparet klargjort campingplassen for 44 mennesker fra Syria, Afghanistan og Eritrea, melder avisa Dølen på sine nettsider.

Pål Johansen forteller at de fikk endelig beskjed om at flyktningene skulle komme torsdag i forrige uke, og ett døgn etter, på fredag, var flyktningene på plass. Campingplasseieren sier at det har vært hektisk, men at han også har hatt et stort ønske om å hjelpe til.

– Det er ikke vanskelig å engasjere seg i en sånn sak, når man ser hva som skjer nedover i Europa. Dette er ikke vanskelig å gjøre noe med hvis man har mulighet, sier Johansen til NRK.

Han og kona har bedt om hjelp via sosiale medier for å klare å organisere det midlertidige transittmottaket på så kort tid. Mange i lokalmiljøet har tråkket til for å hjelpe dem, blant annet roser han den lokale dagligvareforretningen som har stilt opp for dem dag og natt.

– Ryktene går i et sånn lite samfunn som vi lever i her oppe. Vi hadde frivillige på telefonen samme kveld faktisk, sier Johansen.

Midlertidig løsning

Det er Utlendingsdirektoratet som har sendt ut forespørsel til en rekke steder i Norge om å være midlertidige transittmottak. Ifølge Johansen skal de flyktningene oppholde seg på campingplassen på Kvam i 3–5 dager, men han sier at det fortsatt er mye som er usikkert.

Selv har han og kona fått snudd livet litt på hodet de siste dagene.

– Dette er jo helt nytt for oss. Vi visste jo ikke hva vi gikk til, sånn sett. Men det har vært kjempebra. Språkbarriere er ikke noe problem så lenge man har armer og bein. Noen snakker litt engelsk. Nå står jeg og tripper med sinte blikk fra min kone, for jeg skulle jo vært på kjøkkenet og hjulpet til med frokosten, sier han.

Portrettbilde av Siv Kjelstrup.

STORT BEHOV: Regiondirektør Siv Kjelstrup i UDI sier det nå jobbes både for midlertidige og langsiktige løsninger.

Foto: Alexander Nordby / NRK

UDI jobber for flere mottaksplasser

– Vi jobber nå både for å få flere midlertidige og langsiktige løsninger. Det sier regiondirektør i UDI, Siv Kjelstrup. Hun synes responsen om mottaksplasser har vært god.

Det er særlig fra Syria og Afghanistan det har kommet asylsøkere den siste tida. Fram til nylig hadde det ikke kommet særlig flere enn på samme tid i fjor. Den siste tida har det vært en økning.

Hvor stort behovet blir for mottaksplasser i framtida i regionen, er det vanskelig å si noe konkret om nå, sier Kjelstrup.

Flere saker fra Innlandet