NRK Meny
Normal

Tom (23) satser på DJ-gjennombrudd i USA

Tom Stræte Lagergren er flasket opp på klassisk og har Håvard Gimse og Robert Wells som to av sine største idoler. Nå kan han stå han foran et gjennombrudd som houseprodusent og DJ, og drar på turné til USA, Australia og i Europa for å bygge opp karrieren.

Tom Lagergren

GJØR SUKSESS: Tom Lagergren fra Flisa satser på en karriere som produsent og DJ. Han bruker opptil ti timer hver dag i studioet han har i Trondheim. Her er han hjemme på ferie på Flisa, men lar ikke musikken ligge av den grunn.

Foto: Kristian Rostad / NRK

23-år gamle Tom Stræte Lagergren fra Flisa er hjemme på sommerferie, men foretrekker å holde seg innendørs i studioet på gutterommet, fremfor å ligge på stranda.

I år har han fått et gjennombrudd som produsent, og etter et par millioner avspillinger på musikktjenesten Soundcloud, har plateselskapene fått øynene opp for gutteromsproduksjonene hans.

– Jeg er invitert til møter med alle de store norske plateselskapene, så det er artig at de har lagt merke til meg. Men jeg har ingen store forhåpninger til hva som kan komme ut av det, så det tar jeg etter hvert, sier han til NRK.no.

Musikken ligger innenfor nu-disco-sjangeren og han legger vekt på tropiske rytmer og fengende vokal i produksjonene.

  • Hør Matomas mest spilt remiks så langt:
    Laster SoundCloud-innhold

Gikk til topps

Under artistnavnet Matoma satte Lagergren i år i gang med å lage remikser av låter fra kjente artister som Enrique Iglesias, Ja Rule og Notorious B.I.G. Iglesias og Ja Rule var blant dem som etter hvert plukket opp Matomas versjoner og skrev om dem på Twitter.

Da begynte ting å skje på flere av de store musikknettstedene.

– Plutselig lå tre av låtene mine på topp på Hype Machine, og det skjer visst veldig sjelden. Men det ligger mye jobb bak, og jeg har sikkert brukt ti timer daglig i studioet de siste fem årene. Heldigvis trenger jeg ikke så mye søvn, så jeg har fått tid til skolegang og sosialt liv også, ler han.

I dag har han 23 000 følgere på Facebook og godt over fem millioner avspillinger på Soundcloud. Pågangen har vært så stor at han har fått en manager som tar imot alle tilbudene om nye produksjonsoppdrag.

Tom Lagergren

MOBILT: Når sola steker, tar Lagergren med seg utstyret ut, og finsliper DJ-ferdighetene på verandaen.

Foto: Kristian Rostad / NRK

– Både norske og internasjonale artister har tatt kontakt for å høre om jeg kan gjøre produksjoner og remikser. Drømmen er å få lov til å leve av musikk, som er den store lidenskapen min. Denne drømmen kommer stadig nærmere, forklarer han.

Klassisk skolert

Han begynte å spille piano i ung alder og viste raskt et talent. Men da var musikkinteressen i en helt annen sjanger enn dagens elektroniske produksjoner.

– Jeg begynte å spille piano da jeg var liten og satset på en karriere som klassisk pianist. Leif Ove Andsnes og Håvard Gimse var store forbilder, og senere kom Robert Wells inn i bildet. Han hadde en mer showpreget holdning og det likte jeg. Men så gikk jeg lei av all øvingen og ga meg med spillingen i 10. klasse.

  • Hør Matomas siste remiks:
    Laster SoundCloud-innhold

Satser på USA

Selv om musikerdrømmen fikk seg en midlertidig knekk, holdt musikkinteressen seg levende for 23-åringen.

Etter å ha fullført en bachelor i musikkteknologi og produksjon ved NTNU i Trondheim, begynte karrieren å ta form. I likhet med jevnaldrende Kygo, som i år tegnet kontrakt med Sony i USA, har Lagergren det amerikanske markedet som sitt store mål.

I høst drar han til Canada og over nyttår sikter han mot USA. Deretter blir det turné i Europa, USA igjen, før ferden går til Australia.

– Mange som driver med det samme som meg, bruker ofte all tid i studio. Jeg har lyst til å spille for folk, og synes det er utrolig artig å få direkte respons på det jeg gjør. Men DJ-markedet er begrenset i Norge, så både betaling og muligheter er bedre i utlandet. I USA kan man få 30 000 kroner for en kveld, men det forutsetter at man har et navn.

Han har avtale med et amerikansk og et europeisk agentselskap som er i ferd med å sy sammen den omfattende turnévirksomheten. Å møte de store stjernene man vanligvis bare leser om, er ikke noe Lagergren lar seg skremme av.

– Jeg er jo så heldig at jeg har fått spille med både Håvard Gimse og Robert Wells, så jeg har allerede møtt to av de største idolene mine.

Tom Lagergren demonstrerer produksjonsferdighetene sine.

JAM: Her demonstrerer produsenten hvordan han jobber i studio.