NRK Meny
Normal

Gjør seg lekre

LENA (NRK): – Her skal landbruksdirektoratet ligge, sier ordfører, Guri Bråthen. Hun håper regjeringen velger Østre Toten når 300 statlige arbeidsplasser skal ut av Oslo.

kart planområde

KLART TIL INNRYKK: Kapphøgda næringspark er foreløpig bare på papiret. Kommer landbruksdirektoratet hit, mener kommunen det vil trekke til seg flere etableringer.

Foto: Jorun Vang / NRK

Østre Toten er en av flere norske kommuner som kjemper om landbruksdirektoratet. Direktoratet skal flyttes ut av Oslo, som en del av stortingmeldinga som kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner la fram i februar .

– Ville vært en flott anerkjennelse

Ordføreren holder rykende ferske arkitekttegninger over området som er lagt til rette for at landbruksdirektoratet skal velge akkurat Østre Toten.

Guri Bråthen, ordfører, Østre Toten

BLID ORDFØRER: – Tenk å få forvaltninga hit til Toten, midt i matfatet, der det produseres mest grønnsaker i hele Norge, sier Guri Bråthen.

Foto: Jorun Vang / NRK

Guri Bråthen trekker fram et innovativt landbruk, og sterke kompetansemiljøer på landbruk som to grunner til at akkurat hennes kommune bør velges som nytt hovedsete for direktoratet.

200 dekar med Mjøsutsikt langs hovedvegen mellom Oslo og Gjøvik forbi Gardermoen, er omregulert til næringsareale. Håpet er, at statlige arbeidsplasser skal gi ringvirkninger for enda flere bedriftsetableringer.

Guri Bråthen og støttespillere i næringsliv og politikk har presentert og hatt møter med både statsråden og andre med innflytelse på avgjørelsen.

LES: Kan flyttes til Trøndelag

LES: Lokaliseringskamp i Innlandet

Skarp konkurranse

Per-Gunnar Sveen

VIL OGSÅ HA: Fylkesråd i Hedmark, Per Gunnar Sveen mener Innlandet er et naturlig valg når landbruksdirektoratet skal flyttes.

Foto: Jan egil Løvbak / NRK

Østre Toten er ikke alene om å vente på en avgjørelse. Steinkjer i Trøndelag og Rogaland fylke har også søkt om å få landbruksdirektoratet til seg.

I nabofylket, Hedmark, mener ledelsen at landbruksdirektorat bør legges til Hamar. Fylkesråd Per Gunnar Sveen, trekker fram miljøene innenfor jordbruk og skogbruk. Med både videregående skoler, fagskoler og et høgskolemiljø, mener han et landbruksdirektorat i fylket ville passe som hånd i hanske.

Hvor landbruksdirektoratet skal ligge blir klart i løpet av juni.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Lillehammer vant

  I sluttspillet i hockey vant Lillehammer 3-5 borte over Sparta i den tredje kampen i semifinalen i kveld. Dermed leder Lillehammer 3-0 i kamper. Den første som vinner fire kamper, går videre til finalen.

  3. semifinale Sparta-Lillehammer
  Foto: Atle Svendsrud
 • Taket på klubbhus raste sammen

  Taket på klubbhuset til Næroset IL på Brufoss i Ringsaker har rast sammen, trolig på dagen i går. Den toetasjes bygningen som er satt opp på dugnad på 1970- og 80-tallet. – Jeg tror hele bygget blir totalskadd, sier Lennart Karlsen i Næroset IL.

  Taket på klubbhuset til Næroset IL rast sammen.
  Foto: Bjørn Ottar Torp
 • E6 åpen etter ulykke

  E6-Uthuskrysset ved Stange kl 1700: Vegen åpnet igjen etter et trafikkuhell. 3 biler innvolvert. En kjørt til legevakt for sjekk.