Hopp til innhold

Gjenopptar kjøttdeigproduksjonen

Gilde HedOpp på Rudshøgda starter trolig opp igjen med kjøttdeigproduksjon på mandag.

Gilde HedOpp Rudshøgda
Foto: NRK

Gilde har de siste dagene tatt omfattende prøver, både av kjøttdeig og av dyr som har kommet inn til slakt.

De første hundre prøvene av Gildes kjøttdeig viser ikke spor av av farlige typer av E.coli bakterier.

 

Fortsetter bakteriejakten

Selv om prøvene så langt ikke har gitt funn av bakterien som har gjort sju barn sjuke,  fortsetter Norsk Matanalyse og Veterinærhøgskolen  jakten på bakterien.

Kommunikasjonsdirektør Nina Sundquist i Gilde, sier Gilde ikke er renvasket enda, men er glad for prøveresultatene.

Det er E.coli O103-bakterien som er funnet hos to av de sju syke barna. Av de 100 prøvene er 50 tatt fra produksjonsanlegget på Rudshøgda, og 50 fra varer som er trukket tilbake fra butikk.

 - Halvparten av analysene er altså gjort nettopp på hygienen i anlegget, dvs kniver, skjærebrettog lignende, og det betyr at anlegget vårt er rent , sier hun.

- Vi har ikke fattet noen endelig beslutning, men trolig settes produksjonen av kjøttdeig i gang igjen mandag, sier Sundquist.

 

 

Flere tester

Sjøl om det ikke er funnet noen tegn til de to typene E.colibakterier på Rudshøgda fortsetter Gilde å teste kjøtt.

- Vi fortsetter med testingen både av de varene vi har trukket tilbake fra markedet, og av slakt fra storfe, sier Nina Sundquist.

Anne Grensen ved Norsk Matanalyse vil heller ikke frikjenne Gilde sitt anlegg på Rudshøgda, men bekrefter at analysene er fine.

Hun sier at de fortsetter å analysere så lenge beredskapsgruppen i Gilde mener det er nødvendig.

Mattilsynet har tidligere understreket at sjøl om prøvene fra Rudshøgda så langt er helt fine, så går det ennå ikke an å fastslå at smitten ikke kommer fra Gilde. 

 

 

 

 

Flere saker fra Innlandet