Gir ut sin siste plate: – Allting har en slutt

Røros (NRK): Dalakopa har nå sluppet sin siste plate. – Det er vemodig, sier lederen av gruppa, Bent Helgren Jakobsen.

Bent Helgren

VEMODIG: Bent Helgren Jakobsen synes det er vemodig at platen "hyllest til spellemann" blir bandets siste plateutgivelse.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Dalakopa hadde sin 14 og siste plateutgivelse under Landskappleiken på Røros i går. De underholdt med konsert i Kaffestuggu, som etter hvert har blitt deres stamplass. Deres siste plate har fått tittelen "hyllest til spellemannen".

Kaffestuggu var full av tilhørere i går og flere måtte stå ute i gata å høre på. Bent Helgren Jakobsen har vært med helt fra starten, nå forteller han at det går mot slutten.

– Det her blir siste platen. Det er litt vemodig, men nå begynner hørselen min å bli så dårlig, sier Bent.

Flere hundre års erfaring i gruppa

De til sammen har 492 år med musikkerfaring i folkemusikk-bandet. Han mener det er gode grunner til at de har klart å holde på så lenge som de har gjort.

– Det er så mange individualister i gruppa, men allikevel klarer vi å få det i hop. Det er den største styrken vår.

Hvordan har dere klart å holde på i 34 år?

– Vi har passet på å ikke ha for mye spilling, det er i hvert fall det vi prøver på. Når vi først spiller har vi det utrolig artig, det er mye spilleglede, sier han.

Blir fortsatt å se fremover

Selv om dette blir siste plata fra bandet er målet å spille litt til.

– Det er litt trist, men allting har en slutt, Vi begynner å komme litt opp i årene, men vi fortsetter nok å spille 1–2 år til. Vi håper å nå 35-års jubileet, sier Bent.

Oline Bakkom var i lengre tid eneste dame, og kom inn i gruppen som 17 åring. Hun setter stor pris på tiden de har hatt sammen i gruppa.

Oline Bakkom

TENÅRING: Oline Bakkom kom inn i gruppen som 17.åring og setter stor pris på tiden de har hatt sammen.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

– Det har vært så kjærlighetsfullt og musikalt. Det har vært veldig verdifullt for meg. Vi har sammen truffet mange eldre spellemenn, som nå er borte, så vi har på måte tatt med oss den gamle tiden inn i den nye, sier hun.

Vi snakker med Jens Nygård som var med å grunnla gruppa, like før konserten starter.

– Det er helt utrolig at vi har holdt sammen så lenge, jeg håper vi klarer å spille mer selv om dette er siste plata, sier Jens før han går opp på scenen til applaus fra publikum.