Hopp til innhold

Spytter inn en halv million og gir ut farens verker selv

André Bjerkes forlag vil ikke gi ut de samlede verkene hans på lydbok. Derfor spytter datteren Vilde inn en halv million kroner og gjør det selv.

Vilde Bjerke

Vilde Bjerke er langt fra imponert over Aschehoug satsing på lyrikk. - Det er tragisk, sier hun. Derfor gir hun nå ut farens samlede verker på lydbok, og betaler for det helt alene.

Foto: Anne Storaunet / NRK

I år er det 25 år siden sjakkspiller, forfatter og lyriker André Bjerke døde. De siste 30 årene har datteren hans Vilde reist Norge rundt og framført farens dikt i barnehager og skoler. Med andre ord, dette er noe hun brenner for.

Video Gir ut farens bokverk

– Krevende jobb

I lang tid har hun prøvd å få et forlag til å ut hans samlede verker på lydbok, forteller hun. Men hun har ikke lyktes. Nå har hun sett seg lei på det hun mener er manglende satsing på lyrikk, og velger å gjøre det helt på egen hånd, helt fra egen lommebok.

– Dette har vist seg å være svært krevende. Hvert dikt er et kunstverk og jeg fremfører dem kunsterisk. Det er dyrt og utfordrende, men veldig viktig for norsk kultur, sier Vilde Bjerke.

Og hun er ikke særlig imponert over forlagets manglende interesse.

– Det er helt tragisk! Forlagene er opptatt av bestselgere og nisjeforfattere de kan tjene raske penger på, sier hun.

Lydbokforlaget er delvis eid av André Bjerkes forlag Aschehoug. De har to utgivelser med Bjerkes dikt i sin katalog. Og de innrømmer at det ikke blir gitt ut mye lyrikk i lydbokformat.

- Jeg er enig i at det kommer få diktutgivelser. Det er for lite interesse for det og lite penger å tjene på det, sier redaksjonssjef Stine Lyseggen.

Lær mer om lyrikk her

HØR: Andre Bjerke snakke om oppvekst og debutsamling

Sjelden vare

Vilde Bjerke gir nå ut 15 timer med opplesning, fra 17 diktsamlinger som farens hennes har laget.

– Ingen lyrikere får oppleve noe sånt, forlagene tør ikke satse på det, sier Bjerke.

Bjerke synes det er synd at forlagene ikke tenker mer langsiktig. Hun mener diktinteressen blant dagens unge står i fare.

– Det er viktig at også de neste generasjonene kan få glede av alle diktskattene her i landet. Pappas lyrikk har hjulpet så mange mennesker, så dette er viktig, sier hun.

Når hun nå spytter inn en halv million kroner av egen lomme, er hun klar over at hun tar en stor risiko. Men, dette er noe hun må gjøre.

– Jeg må gjøre dette før jeg dør, nettopp for å nå fram til en ny generasjon, sier Bjerke.

Flere saker fra Innlandet