Hopp til innhold

Gir ikke opp OL-drømmen

Oslo trekker OL-søknaden, men ordføreren i Lillehammer nekter å gi slipp på håpet om et OL i Innlandet.

Espen Granberg Johnsen

Ordfører i Lillehammer, Espen Granberg Johnsen, håper fortsatt at Lillehammer etter hvert kan arrangere et vinter-OL.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

– De som opplevde Oslo i 1952 har nok gode minner fra det. De som opplevde Lillehammer i 1994 har definitivt gode minner. Og jeg mener at også fremtidige generasjoner bør få lov til å ta del i et så stort mesterskap som et vinter-OL er.

Det sier en fortsatt positiv ordfører Espen Granberg Johnsen (Ap) dagen etter at det ble klart at Oslo trekker OL-søknaden på grunn av at Høyre til slutt landet på et OL-nei.

Han forstår at dagen i dag ikke er den riktige for å begynne arbeidet med en ny OL-søknad, men Johnsen er tydelig på at et vinter-OL bør arrangeres i Lillehammer litt frem i tid.

– Nå skal OL til Asia både i 2018 og 2022. På et eller annet tidspunkt vil OL komme tilbake til Europa, og da mener jeg at Norge bør søke og at Lillehammer og Innlandet er stedet det bør arrangeres.

Urealistisk

Jon Helge Lesjø er samfunnsforsker og professor ved Høgskolen i Lillehammer. Han er ikke veldig overrasket over at det ble et OL-nei fra Høyre. Videre mener han at Lillehammer i en viss forstand er blant taperne i denne saken.

– Lillehammer er jo avhengig av store arrangementer og av å få andre til å bidra med finansiering for å vedlikeholde og utvikle sine anlegg. Så for dem som stod i spissen for det, var det en dårlig dag i går.

Lesjø mener at det er urealistisk at Lillehammer setter i gang med en ny kampanje for å arrangere et vinter-OL i nærmeste framtid.

– Det er nok ikke realistisk å sette i gang med det nå. Og dessuten er det nok klokt å vente en stund for nå begynner antakelig folk å bli litt lei også.

Ikke tapere

Espen Granberg Johnsen er ikke enig i at Lillehammer en av taperne etter at onsdagens nei til OL ble klart.

– Nei, vi har i løpet av de 20 årene som har gått etter 1994 vist at vi er en sterk arrangementsregion. Vi har jevnlig store arrangementer og vi forbereder nå ungdoms-OL i 2016. Så for vår del handler det om å fortsatt utvikle regionen vår basert på idrett, arrangementer og opplevelser som er viktig om oss. Og det vil vi gjøre uavhengig av at Oslo valgte å si nei.

Johnsen forteller at for å kunne snu det som hos mange er skepsis mot at et OL kommer til Norge igjen, er det viktig å få frem de gode argumentene for å arrangere.

– Vi må argumentere med det at vi ved å ha et OL vil kunne bygge opp en landsdel ved å skape vekst, utvikling, arbeidsplasser og bosetting. Og dessuten så må vi vise at et OL i Innlandet vil ha relativt sett lave kostnader og god etterbruk. Det vil være god investering for Norge som nasjon, og stimulere til vekst i forhold til bosetting og arbeidsplasser her.

Får støtte fra kafe-gutta i Øyer

OL-tanker fra kafeen i Øyer

NESTE OL-SØKNAD MÅ KOMME FRA INNLANDET: Kaffeskjenker Arne Ringen, Odd Idar Tangen (delvis skjult), Odd Johnsen og Torgeir Dalbu synes det var greitt at det ble nei til norsk søknad om OL 2022.

Foto: Ruth Barsten / NRK

De fire meningsfellene møtes jevnlig på Baker Hansen i Øyer og prater gjerne om dagens samtaletema OL. Alle jobbet med transport eller teknikk under Lillehammer- OL i 1994 og har stor forståelse for at Øyer-ordfører Mari Botterud ble lei seg da det ble nei til norsk OL-søknad i 2022.

– Hvis Norge skal arrangere OL så må det legges til Lillehammerregionen, sier Odd Idar Tangen, det er jo her anleggene ligger. Odd Johnsen mener at Tromsø skulle fått ja da de søkte om OL, mens Arne Ringen syns Sverige burde ha søkt.

Nå burde alle som har søkt om OL trekke seg, så kan IOC bare stå der, uten anlegg.

Odd-Idar Tangen, ansatt ved bob- og akebanen i Øyer

Arne Strand sier han er godt fornøyd med resultatet i går, fordi han er sterkt i mot pampeveldet som styrer det hele.

– Jeg feiret med en whiskey da jeg hørte Høyre sa nei i går, selv om ordfører'n vår Mari kanskje ikke ble så glad, sier Torgeir Dalbu, mens det humres rundt bordet.

– Nå gleder vi oss til ungdoms-OL 2016, avslutter Odd Johnsen som selv jobber i Hafjell-anlegget.

Flere saker fra Innlandet