NRK Meny
Normal

Gir 100.000 for ulvetips

Miljøvernforbundet utlover dusør på 100.000 kroner for tips om ulovlig ulvejakt. De håper dusøren vil skremme krypskyttere.

ulv

Miljøvernforbundet er villig til å gi 100.000 kroner i dusør til den som har tips og bevis om ulovlig ulvejakt i Norge.

Foto: Franck Delhomme / Franck Delhomme

Har du sett noen jakte på ulv uten lov, eller har du relevante opplysninger om ulovlig jakt? Da er du ettertraktet av Norges Miljøvernforbund. De utlover nemlig en dusør på hele 100.000 kroner til de som måtte ha opplysninger om ulovlig ulvejakt i Norge. Om jakta har skjedd nylig eller tidligere år har ingen ting å si.

Vi er nødt til å få bukt med denne ulvejakta, som ikke bare skjer nå, men som har funnet sted i mange år, mener politisk nestleder i Norges Miljøvernforbund, Ørjan Holm.

– Blir vanskeligere for skytterne

Ulvejakt

Dette er plakaten som Norges Miljøvernforbund har laget, hvor de utlover en dusør på 100.000 kroner til ulvejakttipsere.

Foto: Norges Miljøvernforbund

Han påpeker at forbundet har utlovet dusør også ved noen tidligere anledninger. Selv om han ikke vil anslå i hvor stor grad en dusør har vært vellykket tidligere, mener han bestemt at dusøren vil ha effekt, og at den kan virke preventivt.

– Jeg regner med at det blir langt vanskeligere for krypskytterne når de vet at det ligger en dusør i bunn som kan være med på å avsløre dem. Og så håper jeg at det kan inspirere andre til å melde fra, slik at ulovlighetene kommer for dagen, sier Holm.

Må føre til dom

Men det holder ikke å bare levere inn et tips. Det må kunne bevises og være så godt at det vil føre til dom i rettssystemet.

– Det som må til, er at Miljøvernforbundet får tips som etter nærmere etterforskning av Økokrim fører til en fellende dom. Vi er nødt til å ha så sikre tips og bevis at det gir en dom til slutt, sier Holm.

Men han legger til at ethvert tips som kommer inn er bra, og at et i utgangspunktet lite tips til slutt kan føre frem.

Kan fritt velge virkemidler

Tarjei Istad, Økokrim

Tarjei Istad i Økokrim sier at Miljøvernforbundet står fritt til å velge de virkemidlene de vil, og at politiet alltid er interessert i å få kunnskap om straffbare forhold.

Foto: Knut Røsrud

Tarjei Istad, førstestatsadvokat i Økokrims miljøkrimavdeling, sier at det ikke er noe galt eller ulovlig i å utlove en dusør. Miljøvernforbundet står fritt til å velge de virkemidlene som de vil.

– Så lenge de ikke handler på vegne av politiet, og ikke gjør noe ulovlig i sin tilnærming, så er ikke dette problematisk, sier han.

Istad legger til at det ut fra hans erfaring på området er vanlig at tipserne tar kontakt med organisasjoner som Miljøvernforbundet, men at de ikke tar kontakt med politiet.

– Mye ulovlig jakt

– Det er bevist at det er mye ulovlig jakt, og derfor er det interessant å få mest mulig informasjon. Organisasjoner som Miljøvernforbundet er blant dem som er med og avdekker saker, så de er en relevant informasjonskilde for oss, sier Istad.

Han påpeker også at politiet alltid vil være ute etter å avdekke kriminelle forhold av alle slag.

– Vi er interessert i at all mulig kriminalitet avdekkes og oppdages. Hvis Miljøvernforbundet eller andre har bevis for straffbare handlinger, så vil vi gjerne bli gjort kjent med det, sier Istad.