NRK Meny
Normal

Gilde-prøver uten e.coli

De første prøvene av Gildes kjøttdeig viser ikke spor av E.coli O103 eller O157. Det tyder på at anlegget på Rudshøgda er rent.

Gilde HedOpp
Foto: Morten Holm / Scanpix

- Det er likevel ikke mulig å fastslå at smitten ikke kommer fra Gilde, sier Karen Johanne Baalsrud i Mattilsynet.

- Disse testene gir ikke nok grunnlag til å avskrive at smitten kommer fra anlegget på Rudshøgda, sier Baalsrud til NTB.

Hun er seksjonssjef ved Mattilsynets nasjonale senter for dyr og animalsk mat.

100 prøver

Kjøttdeig fra Gilde
Foto: Hallgeir Vågenes / Scanpix

Det er E.coli O103-bakterien som er funnet hos to av de sju syke barna. Av de 100 prøvene er 50 tatt fra produksjonsanlegget på Rudshøgda, og 50 fra varer som er trukket tilbake fra butikk.

Det er Norsk Matanalyse og Norges veterinærhøgskole som har gjennomført testen.

HedOpp er rent

 

Direktør Knut Framstad
Foto: Berit Roald / Scanpix

- Vi er glade for at alle prøver er negative. Dette viser at Rudshøgda-anlegget er rent. Vi fortsetter å teste flere tilbaketrukne produkter og storfeslakt i tråd med våre prosedyrer, sier direktør Knut Framstad i Gilde Trygg Mat.

 Anne Grensen i Norsk Matanalyse sier til NTB at materialet som er analysert er omfattende og fra mange produksjonsdatoer. Hun bekrefter at analysene viser at Rudshøgda-anlegget er rent. Men Gilde har lagt et stort løp. Det gjenstår mye arbeid før analysearbeidet er avsluttet, sier hun.

 

Dette viser at Rudshøgda-anlegget er rent.

Direktør Knut Framstad i Gilde Trygg Mat.

Slakter, men produserer ikke

Direktør Knut Framstad i Gilde Trygg Mat sier Gilde håper å kunne avslutte analysearbeidet av de gjenstående prøvene fredag. Men jeg er ikke sikker på av vi greier det, sier Framstad.

Han opplyser at slakteavdelingen og skjæreavdelingen ved anlegget på Rudshøgda er operative som normalt, men anlegget produserer ikke og sender heller ikke ut kjøttdeig i markedet denne uken.

- Alle slakt som kommer inn til anlegget på Rudshøgda denne uken vil bli testet, sier direktør Knut Framstad i Gilde Trygg Mat.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Folldøl slipper søppel-bot

    En gårdbruker i Folldal slipper bot etter først å ha blitt anmeldt for forsøpling med en privat avfallsplass i nærheten av elva Folla. I følge Østlendingen slipper mannen å betale fordi han på eget initiativ har ryddet opp etter seg.

  • Reiselivspris til Trysil

    Destinasjon Trysil og Trysil Bike Arena har vunnet reiselivsprisen for 2017. Destinasjonen får prisen for sykkelsatsingen i Trysilfjellet som er bygd opp over tre år. Juryen skrev blant annet i sin begrunnelse at anlegget er unikt i Skandinavia og gir en tilrettelagt opplevelse for hele familien.

  • Ingen omkamp om bompenger

    Løten Frp fikk ikke med seg de andre partiene i kommunestyret i Løten i går kveld da de ville ha en omkamp om bompenger på riksveg 3/25. Samferdeslsministeren har uttalt at det er opp til politikerne lokalt om de vil redusere eller fjerne taksten etter at bevilgningene er økt. Flertallet i kommunestyret står på Stortingets vedtak om bompenger også på sidevegene.