Hopp til innhold

Gilde-kjøttdeig trolig smittekilde

Helsemyndighetene tror bakterien som førte til akutt nyresvikt hos seks barn kommer fra kjøttdeig fra Gilde HedOpp.

Kjøttdeig fra Gilde
Foto: Hallgeir Vågenes / Scanpix

På en pressekonferanse fredag ttermiddag, opplyste Mattilsynet at de ennå ikke har klart å identifisere selve bakterien som har ført til sykdommen.

Likevel mener de å ha funnet ut hvor smitten kommer fra, ved å intervjue familiene til barna som er rammet av sykdommen.  

50 tonn kjøttdeig trekkes fra butikkene

Kjøttdeigen Mattilsynet tror er årsaken til sykdommen, er produsert i januar og februar ved Gildes anlegg på Rudshøgda i Hedmark. Denne kjøttdeigen, i alt 50 tonn, blir nå fjernet fra butikkhyllene.

Kjøttdeigen som kan innholde E.-coli bakterien har autorisasjonsnummer 103.

- Kunder som har kjøpt kjøttdeig med dette merket bør kontakte butikken, levere tilbake varen og få pengene tilbake, sier Sissel Norevik, informasjonssjef i Gilde.

Det er også mulig å ringe 06040 for mer opplysninger.

Beklager at dette har skjedd

Sissel Norevik beklager at kjøttdeig fra deres slakteri kan ha forårsaket smitte av den farlige tarmbakterien.

- Vi er lei oss for at dette har skjedd, og nå vil vi gå gjennom saken med Mattilsynet for å rydde opp i dette, sier Norevik.

E.-coli bakterien finnes i tarmene til storfe. Hvordan bakterien har havnet i kjøttdeigen kan ikke Norevik si.

- Vi har strenge regler når det gjelder håndtering av kvernet kjøtt. De ansatte bruker engangshansker, engangsforklær og munnbind når de håndterer kjøttet, sier Norevik.

Gilde HedOpp er med i et overvåkningsprogram for E-coli bakterie. I kontroller de siste to åra har denne bakterien hos slakteriet, forteller Norevik.

Spørreundersøkelse blant familiene

Bakterien er ikke påvist i kjøttdeien, men Mattilsynet og Fokehelsa mener det er grunn til at tro at kjøttdeigen er smittekilden.

I tillegg til prøver fra de seks barna som var smittet av bakterien, har Folkehelseinstituttet foretatt en spørreundersøkelse hos pasientene og deres familier.

Det ble også opprettet en kontrollgruppe med 18 friske barn fra de samme områdene. Undersøkelsen av denne kontrollgruppen hadde som formål å finne ut om det var noen vesentlig forskjell i hva de syke og de friske barna har spist.

Gikk gjennom matskapene

Mattilsynet i de aktuelle kommunene har også gått gjennom mat som familiene til de syke barna har oppbevart hjemme.

Sykdommen som rammet de seks barna begynte som en tarmsykdom med diaré, og utviklet seg videre til akutt nyresvikt – et såkalt HUS-syndrom.

Flere saker fra Innlandet