Gikk over 50 mil på ski på to døgn

Bjørn Løkken fra Harestua gikk over femti mil på ski på to døgn. Fremdeles har ingen slått den imponerende verdensrekorden hans fra 1983.

Video Gikk over 50 mil på ski på to døgn

Et år og noen dager etter at Oddvar Brå brakk staven under ski-VM i Holmenkollen, skulle Bjørn Løkken sette ny verdensrekord i skigåing. Den 11. mars 1983 startet han på sin første runde i den 3,3 kilometer lange lysløypa på Harestua.

Han gikk runde etter runde i jevnt tempo, helt til han hadde passert startpunktet 159 ganger og tilbakelagt 51,3 mil.

Kollenstemning

Mange møtte opp for å heie Bjørn Løkken til verdensrekord

Mange møtte opp for å heie Bjørn Løkken til verdensrekord.

Foto: Privat

Det var et yrende folkeliv langs sporet. Folk lå i sovepose, grilla pølser og drakk mye rart. Det var kort sagt kollen-stemning. Noen slo til og med følge et stykke.

– Det var folk med hele natta, jeg tror jeg bare gikk én runde alene, sier Bjørn Løkken i dag, 28 år etter han satte verdensrekorden.

Bjørn Løkken var en vanlig turløper. Han trente ikke hver dag, men var seig. Siden oppveksten på Kamphaug i Nordmarka hadde den barnefødte Nord-Odølen likt å ta i.

– Ja, jeg gikk på ski til skolen siden jeg var ti. Og jeg har gått flere turløp. Både Vidarløpet og Birkebeineren. Det ni mil lange Grenader-løpet har jeg gått 17 ganger til sammen.

Kutta ut suppa

Bjørn Løkken

Bjørn Løkken

Foto: Veslemøy Eineteig Christiansen / NRK

Mellom Vidarløpet og Birkebeineren vinteren 1983 pekte det seg ut ei passende helg.

– Det var overskya og 12-13 kuldergrader om natta, så føret holdt seg veldig bra.

Rekordforsøket gikk som en drøm, bare havresuppa skapte litt maveproblemer underveis: – Den ble jeg gær'n i magen av.

Han kutta ut suppa og spiste heller vafler og brødskiver.

Rundetidene var forbausende jevne og milene føyk unna. Etter et døgn kunne lensmannen og ordføreren, som de offisielle tidtakerne, se at han allerede hadde slått den gamle verdensrekorden på 26 mil.

Men Bjørn Løkken fortsatte.

Var sikker på å klare det

Utrolig nok hadde han ikke vondt mens han gikk:

– Nei, litt trøtt blir man jo etter to døgn, men jeg hadde jo vært oppe to døgn før, så jeg visste jo at jeg klarte det.

Det rare er at det 37 km lange Vidarløpet helga før førte til såre fingrer og blodblemmer i henda. Men da han gikk fjorten ganger så langt som Vidarløpet, kjente han ingenting. Det mentale betydde nok mye, sier Bjørn Løkken i dag.

– Det som hjalp meg var at jeg var så sikker på at jeg skulle klare det. Jeg kunne vedde alt jeg hadde på at det skulle gå.

– Det som er litt rart er at jeg gikk ni-mila flere ganger etter at jeg satte rekorden. Da gikk jeg bare litt fortere, men da jeg kom i mål var jeg så sliten at jeg kjente det i lillefingeren. Helt gåen. Da er det vanskelig å tro at det er mulig å gå nesten seks ni-miler etter hverandre.

Dagen etter verdensrekorden gikk Bjørn Løkken på jobben som vanlig.

– Ja ja, jeg var på jobben om mandagen.

Rekorden står fortsatt

Løkken var 46 år da han satte den slitsomme verdensrekorden. I dag går han i sitt 74 år og er fortsatt i god form.

28 år etter, er det ennå ingen som har slått rekorden hans.

– Nei, det er ingen som har giddet.