NRK Meny
Normal

Gerd fikk drømmen sin oppfylt

– Selv om man er over 70 år og har vært kreftsyk, så kan man likevel bidra med noe for kreftsaken.

Gerd Rotmo har uhelbredelig lungekreft

GERD ROTMO: Gerd har farget deler av håret lilla for å stå i stil med omslaget på diktsamlingen.

Foto: Ann-Kristin Mo

Gerd Rotmo er 73 år, bor på Kongsvinger og har hatt lungekreft og lever med en lunge. Hun skal få en drøm oppfylt. Om ikke lenge kommer diktsamlingen hennes "Silkespor" ut.

– Det er en god følelse, jeg er veldig glad. Jeg er nok mer jublende glad enn det noen aner, for å si det sånn.

Umulig å gi ut diktene uten hjelp

Når man blir rammet av alvorlig sjukdom er det lett å gå i kjelleren, men Gerd har mange verktøyer og teknikker for å ikke bli der for lenge. Hun har for eksempel farget deler av håret lilla for å matche innbindingen til diktsamlingen.

– Hvorfor ikke være litt gal? Det er ikke bare ungdommen som har lov til å farge håret sitt, det kan vi gamle gjøre også, ler Gerd.

Kreftforeningen og Figenschou forlag skal virkeliggjøre drømmen. Diktsamling skal utgis gjennom Kreftforeningens Ønskebrønn. Gerd trodde ikke at utgivelsen kunne bli en virkelighet. Når helsa skranter og det er uvisst hvor mange gode dager hun har igjen, ble det umulig å gi ut diktene uten hjelp.

Gerd Rotmo har uhelbredelig lungekreft

GERD ROTMO FÅR GI UT DIKTSAMLING: Gerd håper å hjelpe andre i samme situasjon.

Foto: Ann-Kristin Mo

Hjelpe andre i samme situasjon

Ønskebrønn er foreløpig et pilotprosjekt og oppfyller et ønske eller en drøm for dem som er over 70 og lever med en alvorlig kreftdiagnose.

– Dette var et spesielt ønske som skilte seg ut. Samlingen vil kunne hjelpe mange i samme situasjon gjennom diktene som er skrevet. Jeg gleder meg til de kommer ut, sier Anne Rui i kreftforeningen i Hedmark.

Gerd Rotmo har arbeidet med tekst og lyrikk store deler av livet. Hun er en aktiv sjel som har bidratt mye innen frivillighetsarbeid. I 2011 ble hun kåret til Groruddalens Hverdagshelt for sitt store engasjement i lokalmiljøet.

Hva er målet ditt, Gerd?

– Jeg håper at noen kan kjenne seg igjen i diktene. Det er ikke alltid like lett å kjenne på disse vanskelige følelsene når man får en alvorlig sykdom eller får vanskelige kriser å hanskes med.

Diktene er skrevet gjennom ulike sorgprosesser og betyr derfor mye for henne. Selv om flere av diktene er såre og vonde, er mange likevel vakre dikt som hyller livet og viser til hvor viktig det er å ta være på øyeblikkene.

Jeg må leve mens jeg lever. Livet er uforutsigbart. Jeg må være ydmyk å prøve å gjøre det best ut av tiden jeg har igjen, sier Gerd.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Lavere bompengesatser i Innlandet

  Regjeringen har vedtatt å kutte bompengegjelden med 500 millioner kroner i 2017. For Hedmark og Oppland betyr dette rundt 145 millioner kroner noe som berører bomtakstene på E 6, E 16 og riksvei 4. Tilskuddet betyr at gjennomsnittstakstene blir redusert med rundt 10 prosent.

 • Tvestua i Hamar fredet

  Riksantikvaren har fredet Tvestua som var en husmannsplass under Åker gård i Hamar. Tvestua ligger på Elvsholmen på Midtstranda. Riksantikvar Jørn Holme mener Tvestua er et kulturminne av nasjonal verdi. Husmannsplasser er også lite representert blant fredede bygninger. Flere bygninger på Åker gård er fredet tidligere.

  Fredet husmannsplass i Hamar
  Foto: Hedmark Fylkeskommune
 • Topper kuldelista

  Leirflaten, Grotli og Folldal var blant de ti kaldeste stedene i Norge i natt, melder Meteorologisk institutt.

  Laster Twitter-innhold