NRK Meny
Normal

George (105) har travle dager

George Nygaard fyller 105 år i dag, men humørsprederen fra Roverud har ikke tid til å slappe av.

George Nygaard

MUSIKK: Godt plassert i godstolen hører George mye på musikk. I platesamlingen er platene fra 50-tallet favorittene.

Foto: Vera Wold / NRK

George Nygaard er i ferd med å komme inn i et celebert selskap. Når han fyller 105 år mandag 12.01.2015, er han en av fem nålevende menn i Norge som har nådd denne aldersbarrieren.

Nygaard bor på Roverudhjemmet, to mil nord for Kongsvinger, hvor han har innredet sitt eget ungkarsrede.

– Jeg klarer meg selv, de behøver ikke å bry seg om meg, så det er nesten som å bo hjemme. Men hjertet plager meg, så det går med mye nitroglyserin, humrer han.

  • ​Hør radioreportasjen om George:

Følger med

Tiden går med til å holde seg oppdatert og platespilleren på rommet er hyppig i bruk. Med beina på gåstolen og mobilen innen rekkevidde hører han på musikk mens han følger med på hva som skjer i verden.

– Jeg får magasiner som Times Magazine, Business Week og Farmers Press tilsendt fra USA, sier han og setter på en plate av Anita Bryan.

Drar på handleturer til Sverige

Foreldrene var norske og emigrerte til USA på slutten av 1800-tallet. Han vokste opp i USA, men hadde god kontakt med norske slektninger og flyttet til Norge da han og kona ble pensjonister. Han ble etter hvert enkemann og flyttet på Roverudhjemmet for tre år siden.

Men selv om helsa ikke er hva den en gang var, er den blide 105-åringen en travel mann.

– Dagene, ukene og månedene går så fort, så jeg får ikke tid til alt. Men jeg prøver å komme meg litt ut, så det blir noen turer til Sverige. Da handler jeg vin og øl, jeg har ikke behov for flere klær, forklarer han.

Store spørsmål

Når et langt liv skal oppsummeres, velger 105-åringen å reflektere over de mest grunnleggende spørsmålene.

– Jeg tenker mye på hvorfor vi er her på jorda. Men det er det ingen som har noe svar på, så jeg blir ikke noe klokere av å tenke på det.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND