NRK Meny
Normal

Gelius: – Dette er gledelig

Einar Gelius er glad for vedtaket i Hamar bispedømmeråd i dag. Han ser fram til å tiltre som prest i Lom.

Einar Gelius

Einar Gelius er takknemlig for at bispedømmerådet har vedtatt at han er velkommen som ny sogneprest i Lom.

Foto: Heiko Junge

– Jeg er veldig glad og takknemlig for vedtaket Hamar bispedømme har gjort. Dette synes jeg er utrolig gledelig, og det blir en spennende arbeidsplass, sier Gelius etter å ha blitt ansatt som ny prest i Lom.

Gelius sier at han ikke vet nøyaktig når han begynner, og at han gleder seg til å reise til Gudbrandsdalen om noen måneder. Det er Hamar bispedømme som har ansatt Gelius.

Enormt oppstyr i Troms

Gelius var for en måned siden eneste søker til stillingen som
sogneprest i Ibestad menighet i Troms. Da han ikke fikk jobben, ble det et enormt oppstyr.

– Jeg er veldig glad for at jeg har sluppet så mye styr rundt denne søknaden. Jeg merker at jeg er fryktelig sliten etter all turbulensen og alt oppstyret rundt Ibestad-prosessen, så derfor er det veldig deilig å få tilbud om en jobb i litt roligere premisser.

– Dette bispedømmet er folkekirkas virkelige kjerne spør du meg. Her har jo Kristian Schjelderup vært biskop og ikke minst Rosemarie Köhn, så dette er jo et utrolig spennende bispedømme å være prest i.

Sju av ti stemte for

Avisa GD omtalte først vedtaket, som ble gjort på et møte i Hamar bispedømmeråd tirsdag. Sju av ti medlemmer i bispedømmerådet stemte for en ansettelse, mens tre unnlot å stemme.

Personalrådgiver i Hamar bispedømmeråd, Eli Bekken, opplyser at Gelius har åtte dager på seg til å si ja eller nei til stillingen.

– Gelius har søkt på stillingen i Lom på vanlig måte, som var utlyst på vanlig måte, forteller Bekken.

– Han sendte en søknad, og vi innkalte ham til intervju. Deretter innhentet vi referanser. Han ble tilbudt stillingen etter en helhetsvurdering.

Hun forklarer at Gelius er innstilt som nummer én av totalt seks søkere, og må svare ja eller nei til stillingen innen åtte dager.

Mange reaksjoner på nettet

I sosiale medier lar ikke reaksjonen vente på seg. På NRK Hedmark og Opplands Facebooksider ønsker flere Gelius velkommen til bygda. På Twitter har mange brukere delt nyheten og Gelius rolle diskuteres også der.

Ordfører i Lom kommune, Bjarne Eiolf Holø, fikk beskjed om valget på tekstmelding og er veldig fornøyd med nyheten.

– Han er hjertelig velkommen

– Min umiddelbare reaksjon var «så positivt!», han passer helt fint inn i Lom kommunes visjon som gjestfri og nyskapende. Akkurat der er jeg sikker på at han vil følge opp vår visjon.

Gelius var sogneprest i Vålerenga menighet i Oslo fra 1995 til
2011. Han er en omdiskutert prest og har blitt hyllet og møtt mye motstand i løpet av karrieren. Ordføreren er ikke i tvil om at det er rom for Gelius i Lom.

– I Lom er det absolutt høyt under taket, og her er han hjertelig velkommen. Det sa jeg også da jeg snakket med ham på telefon for kort tid siden, sier Holø.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Busspassasjerer bruker oftere belte

  Statens vegvesen har kontrollert beltebruken i buss denne uka. På bussene som ble kontrollert i Oppland brukte alle belte. I Hedmark var det fem passasjerer som ikke brukte belte og fire av dem ble ilagt gebyr.

  Belte i buss
  Foto: Rune Kjær Valberg / NRK
 • Offentlig søppeltømming

  Det offentlige skal nå ta over søppeltømminga på Hedmarken. Representantskapet i Sirkula, som eies av kommunene, bestemte det i går. Sirkula tar over søppeltømminga når den midlertidige avtalen med Nortransport går ut seinest i mars neste år.

 • Verdensberømte strykere til Valdres

  Den verdensberømte franske strykekvartetten Quatuor Ebène skal spille under Valdres Sommersymfoni i juni. Før de kommer til Valdres skal de spille i New York, London, Berlin og Amsterdam. Valdres Sommersymfoni startet årlige festivaler i 1994.

  Quatuor Ebene
  Foto: Julien Mignot / Julien Mignot