Hopp til innhold

– Få se protesene dine, da!

Geir Arne Hagelands facebookbilde fra nasjonaldagen er humoristisk, men har en alvorlig undertone.

Får jeg se på protesen din, spør Geir Arne Hageland.

PROTESEHUMOR: Får jeg se på protesen din, spør Geir Arne Hageland samboeren Tatjana Breda-Gulbrandsen.

Foto: privat

– Det er viktig å rive ned barrierer. Og jeg bidrar gjerne til det, sier Geir Arne Hageland.

Selv måtte han amputere begge beina tidlig i livet etter en medfødt defekt. Det gjorde at han tidlig ble fortrolig med protesene som en del av «seg selv».

17. mai-bilde med stål og bunadssko

Geir Ove Hageland er samboer med Tatjana Breda-Gulbrandsen. Samboeren har ingen proteser, men i 17.-mai bildet ber mannen hennes om å få kikke på dem likevel. Som om det er mer naturlig med proteser enn vanlige bein.

– Det er viktig å ikke tenke A4, og dessuten er humor og selvironi viktig i de fleste av livets situasjoner, sier Hageland.

Han forteller at det for ham er en viss systematikk i å legge ut bilder som kan bidra til åpenhet. Bildet han la ut på nasjonaldagen beskriver han som et eksempel på nettopp dette.

Se også:

Han fikk begge beina amuptert for 37 år siden. Likevel må Geir Arne Hageland fra Dovre fortsatt dokumentere overfor NAV at beina er borte.

Åpenhet gjør det lettere å ha funksjonshemning

Geir Arne Hageland ble kjent for hele landet gjennom TV-serien "Ingen grenser". Fokuset TV-serien ga har gjort det mindre vanskelig å leve åpent med en funksjonshemning, tror dovringen, som til daglig jobber i selskapet Funkibator. Der holder han blant annet foredrag for næringslivet.

Fremdeles viser imidlertid statistikken at det funksjonshemmede ikke er godt nok representerte i arbeidslivet.

– Hvem som har mest skyld i det, er jeg litt usikker på. Men det er likevel et faktum at det er en veg å gå for at flere funksjonshemmede kan få gjort noe med de resursene og kunnskapen de sitter på.

Bra å vise at folk er forskjellige

– Det er viktig å vise forskjellighet. Forutsetningen er imidlertid at de som gjør det må være trygge på seg selv og vite hvor grensene går, sier Arne Lein som er forbundsleder i Norges Handikapforbund.

Handikapforbundets målsetting er at alle er mennesker og at alle ønsker å leve livene sine på en normal måte. Lein mener det er fint å bruke humor, også når det gjelder å vise utfordringer som funksjonshemmede kan ha.

Lover flere bilder til ettertanke

Hvem bør bære hvem?

PROTESEHUMOR: Hvem bør bære hvem?

Foto: privat

Geir Ove Hageland lover å publisere flere bilder som kan gi ettertanke hos dem som ser dem.

– Jeg har fått mange tilbakemeldinger på flere av bildene jeg har lagt ut, og så langt er det ingen negative, forteller han.

Bildene gir bare inntrykk av det som er livet mitt, og hvis det kan virke positivt er det hyggelig, sier Hageland.

Flere saker fra Innlandet