NRK Meny
Normal

Gausdal kommune tvangsrydder gård

Ole Jon Engeland i Gausdal har samlet på traktorer, biler og andre kjøretøyer siden han var tenåring. Nå vil kommunen tvangsrydde garden hans på grunn av forurensingsfare.

Skraphandler i Gausdal
Foto: Reidar Gregersen / NRK

Alt jeg har her er i orden og i bruk selv om det ikke ser sånn ut. Men i andres øyne er det skrot, sier Engeland og starter opp en gammel traktor.

Ole Jon Engeland

Engeland er glad for at tvangsryddingen er midlertidig stoppet.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

Engeland er registrert skraphandler og har ifølge kommunen 750 maskiner og gjenstander stående rundt omkring på garden. Kommunen vil etter pålegg fra Fylkesmannen fjerne 650 av dem.

– Jeg hadde en traktorkompressor og flere frontlasterskuffer her, men borte ble de.

Ifølge GD hadde kommunen med seg tre polititjenstemenn som støtte under gårsdagens aksjon. Men nå har tvangsryddingen blitt midlertidig stoppet etter en kjennelse i Tingretten. Det er Engeland glad for.

Gammel traktor

En av traktorene som Engeland har på eiendommen sin.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

– De tar jo fra meg verdier. Dette er verdier jeg vil holde på til jeg blir pensjonist.

Et miljøproblem

Thorbjørn Furuhaugen er leder ved teknisk enhet i Gausdal kommune. Han forteller at kommunen ikke har undersøkt om det er forurensening i grunnen, men legger vekt på at maskinparken kan forurense, og at den er lite pen å se på.

– Det er klart at vi må ta hensyn til det visuelle. Man kan tenke seg selv hvordan det ville vært om alle innbyggerne her i bygda skulle hatt så mange gjenstander stående på eiendommen sin. Så det er jo et miljøproblem i så måte.

Thorbjørn Furuhaugen

Thorbjørn Furuhaugen i Gausdal kommune mener eiendommen er et visuelt miljøproblem.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

At tvangsryddingen nå har blitt stoppet, må kommunen ta til etterretning sier Furuhaugen. Han sier at kommunen kommer til å begjære muntlige forhandlinger for å få frem sine synspunkter.

Kommer an på øyet som ser

– Hva som er stygt, kommer jo an på øyet som ser, sier Engeland. Jeg ser også mye som er stygt. Men det er steder med nybygg og spotlight og blinkende lys. Det er stygt. Og det er slett ikke miljøvennlig heller.

Tvangsryddinga av et gardsbruk i Gausdal er midlertidig stoppa etter en kjennelse i Tingretten. Kommunen vil fjerne og destruere 650 gamle traktorer og maskiner som står lagra på garden, mot eierens vilje.

Tvangsrydding av gård


SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Treningspause for Johaug

  Therese Johaug har tatt en lang pause i treningen ettersom hun fikk skjerpet dopingstraffen med tre måneder og må stå over hele sesongen. Hun sier til VG at hun må jobbe for å finne seg sjøl igjen. Hun er fast bestemt på å komme tilbake neste vinter.

  Therese Johaug
  Foto: Håvard G. Hagen / NRK
 • Menighetsråd kan miste makt

  Regjeringen har sendt på høring et forslag til ny kirkelov. 1200 menighetsråd og kirkelige fellesråd landet rundt kan miste lokal makt og pengestøtte. All kirkelig aktivitet kan også bli styrt fra Kirkemøtet og kirkens sentralforvaltning i Oslo.

 • Dømt for å ha tent på hus

  To menn i 20-åra er dømt for å ha tent på en bolig på Jevnaker i mai 2014. Det skriver Hadeland. Huset var tomt og ble brukt som en avlastningsbolig for barn. Ifølge avisa slipper de to å sone i fengsel på grunn av tungtveiende personlige forhold.