NRK Meny
Normal

Garanterer gjeldfritt Prøysenhus

Investor Arthur Buchardt garanterer at det nye Prøysenhuset overdras Ringsaker kommune helt gjeldfritt. Han mener sammenlikningen mellom Prøysenhuset og Rock City er som å sammenlikne kreft og beinbrudd.

Arthur Buchardt

Arthur Buchardt har stålkontroll på byggingen av det nye Prøysenhuset.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK

– Jeg har aldri vært borti et så enkelt og godt prosjekt. Det er bare positivt. Alle gode krefter står sammen om å gjennomføre det, sier Arthur Buchardt.

Han skal bygge det nye Prøysenhuset i «Præstvægen», tegnet av det internasjonalt anerkjente arkitektfirmaet Snøhetta . Ringsaker kommunestyret har enstemmig sagt ja til gaven, og bygget skal overleveres på Alf Prøysens fødselsdag 14. juli 2014.

I dag vedtok også formannskapet i kommunen at de bryter samarbeidet med Hedmark fylkesmuseum og skal drifte det nye Prøysenhuset selv.

– Ringsaker kommune skal eie dette bygget uten gjeld. Det er ingen risiko som er ukjent for kommunen eller aktørene. Den største risikoen har jeg tatt på meg ved å sørge for dette huset, og at kommunen får det vederlagsfritt, sier Arthur Buchardt.

Å spørre om investoren vil han vil bidra med mer hvis det skulle dukke opp ukjente utgifter, er overflødig. Han har rett og slett stålkontroll.

Artikkelen fortsetter under videoen:

– Søkt sammenlikning


Flere Ringsakerpolitikere frykter for at det nye Prøysenhuset kan bli et kommunalt pengesluk.
Initiativtaker Arthur Buckhardt garanterer at han iallefall skal klare å levere et gjeldfritt Prøysenhus til 100-årsjubileet neste år.

Reporter: Tom Haakenstad. Foto/redigering: Jørn Nordli.

Han har null til overs for sammenlikningen mellom det nye Prøysenhuset og Rock City i Namsos som er på konkursens rand.

– Jeg synes nesten den er søkt. Det er som å sammenlikne kreft og beinbrudd. Det har ingenting med hverandre å gjøre og kan ikke koples.

Mye av årsaken til kollapsen i Namsos er at man brukte av driftsbudsjettet til investeringer man hadde «glemt», og snøballen begynte å rulle.

Arthur Buchardt lover at det ikke vil dukke opp ekstraregninger for bygget etter at snora er klippet over, gjestene har reist og hverdagen har begynt i det nye Prøysenhuset.

Arthur Buchardt har som sagt, tatt på seg å sørge for det nye Prøysenhuset, verdsatt til 35 millioner kroner. «Sørge for» betyr at investoren står i spissen for en dugnadsinnsats.

Kommunens kostnader

Prestvægen og Prøysenstua.

Det nye Prøysenhuset skal bygges bak amfiet til venstre på bildet. Til høyre ligger Prøysenstua.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Kommunen selv må betale for vann, vei og kloakk. Kostnaden er foreløpig ukjent.

Det nye Prøysenhuset skal også inneholde en servicedel med toaletter. Kommunen skulle likevel bygge et servicebygg ved Prøysenstua, og det var satt av 5.650.000 kroner. Nå blir servicebygget en del av det nye Prøysenhuset, og pengene følger med.

Så blir det naturligvis utgifter til innholdet i det nye huset. Det skal også betales av Ringsaker kommune. Hva sluttsummer blir, vet man ikke ennå.

Daglig leder av Prøysenhuset, Anne Strømmen, som har sagt opp jobben fordi hun er uenig i innholdet i det nye Prøysenhuset, har kostnadsberegnet en ny utstilling til 15-17 millioner kroner. Det nåværende Prøysenhuset ropte på fornyelse etter stadig publikumssvikt. Om det blir en ny utstillingen i det nye huset, er det ikke tatt stilling til.

Om innholdet i det nye Prøysenhuset, sier Buchardt:

– Når du flytter inn i et nytt hus, tar du med deg det du kan bruke, fra det gamle. Slik er det her også

Med andre ord: Alt behøver ikke å være nytt. Det nye Prøysenhuset blir også et annet konsept med mye mer vekt på opplevelse og aktiviteter.

Alf Prøysen-statue utenfor Prøysenhuset, Ringsaker

Alf Prøysen på sokkel utenfor det 'gamle' Prøysenhuset.

Foto: Linda Vespestad / NRK

– Viktig for Norge

– Til engasjerte mennesker vil jeg si: det koster penger å gå på kino. Bøker koster penger. Det koster penger å gå i teater. Kort sagt: kultur koster penger. Hvis det er noen som mener vi ikke skal ha kultur, må de flagge det. Men hvis folk mener vi skal ha kultur, må man være innstilt på at det koster penger, fortsetter en svært engasjert Arthur Buchardt.

Prøysenhuset har i år et driftsbudsjett på 5,8 millioner kroner, tre millioner dekkes av Ringsaker kommune.

– Hva tenker du om driften av det nye Prøysenhuset?

– Besøket i det nåværende Prøysenhuset har falt og falt. Det betyr at kostnaden per besøkende har økt. Det nye huset vil forhåpentligvis få flere besøkende, slik at kostnaden per besøkende vil falle.

Det er allikevel ikke Buchardts hovedpoeng.

– Hovedpoenget, er å hedre minnet om og aktualisere Alf Prøysen. På den måten han fortjener, og på den måten Norge fortjener i forhold til det budskapet Prøysen prøver å formidle til oss. Dette bygget og dette prosjektet er viktig for Norge, det er viktig for Innlandet, for Ringsaker kommune og Hedmark fylke.