NRK Meny
Normal

Går sin egen vei på scena

Gjermund Mathisen (33) har så lyst til å leve av et liv på scenen, at han har startet sitt eget teaterselskap. I helga var det premiere på det første stykket.

Julia Wallin og Gjermund Mathisen

Gjermund Mathisen spiller 'Frøken Julie' med Julie Wallin.

Foto: Anne Marie Hvattum / NRK

33 år gamle Gjermund Mathisen fra Jevnaker vil bringe teater ut til folket. Derfor fikk skuespilleren og regissøren med seg en kompis og dannet teaterselskapet Nordavind.

I helga hadde de sin første oppsetning på utescena på Hadeland folkemuseum, og de satset ikke akkurat smått: debuten var med stykket " frøken Julie" av August Strindberg.

Utdannet i New york

Aktører i "Frøken Julie"

Aktørene i 'frøken Julie' av August Strinberg. Fra venstre: Hilde Bråthen fra Skarnes, Julia Wallin, Brandbu, og gutta bak teaterselskapet Nordavind, Gjermund Mathisen fra Jevnaker og Tor Brekke Skjøtskift, Brandbu.

Foto: Anne Marie Hvattum / NRK

Gjermund sier han bare måtte bli skuespiller. Utdannelse har han tatt i England og New York. Han både regisserer og spiller, og trives med at han kan bestemme repertoar og tolkinger sjøl i sitt eget teaterselskap.

Inntil det blir "sjølgående" som han sier, jobber han som frilansskuespiller.

- Målet er å opptre med flere teaterstykker rundt om i distriktene, sier han.

Holder i øra

-Gjermund flyr litt høyt av og til, og han trenger en fyr som kan ordne med praktiske ting, sier Tor Brekke Skjøtskift.

- Derfor ble jeg med i selskapet for å holde han litt i øra. Neste år håper vi at selskapet er oppe og går, og at vi kan ha forestillinger rundt omkring på hele Østlandet.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Storhamar vant

  I den fjerde semifinalen i NM-sluttspillet i ishockey vant Storhamar 4–1 over Frisk Asker i kveld. Dermed leder Storhamar 3–1 i antall kamper og trenger kun én seier til for å komme til finalen.

 • Ibsenprisen delt ut i Skien

  Den nasjonale Ibsenprisen går i år til Malmfrid Hallum fra Lunner, som vinner prisen for stykket Solveigs 2. sang. Hallum får prisen på 150.000 kr, samt en statuett av Nina Sundbye.

  Malmfrid Hallum
  Foto: Lars Tore Endresen
 • Dyr evakueres fra låve

  Mellom 10 og 15 dyr er evakuert fra en låve ved Bybrua i Gjøvik fordi det er fare for at en mindre del av taket kan gi etter. I følge politiet er 3 takstoler knekt. Snø fra et høyere tak har rast ned på denne delen av taket.

  10-15 kyr ble evakuert etter at deler av et låvetak raste sammen.