NRK Meny
Normal

Rådmann i Elverum går inn for prøvedrift av slambehandling

Rådmann i Elverum, Irene Evenstad Midtlund, anbefaler politikerne å åpne for prøvedrift av slambehandling på Hornmoen.

Hera Vekst

Politikerne i Elverum skal nå svare på om de vil ha prøvedrift av kompostering av kloakkslam i det gamle anlegget til Hera Vekst på Hornmoen i Elverum.

Foto: NRK

Saken har skapt stor engasjement i Elverum.

Komposteringsanlegget Hera vekst måtte legges ned etter at lukt fra anlegget kunne kjennes forskjellige steder i sentrum.

Mange steder var folk så plaget at de ikke kunne ha vinduer åpne eller sitte ute. Kommunen fikk svært mange klager fra innbyggere gjennom flere år.

Ønsker prøvedrift

I september i fjor trakk Klima- og forurensingsdirektoratet tillatelsen tilbake. Etter dette har SØIR, som var deleier av Hera Vekst, ønsket å starte opp med slamkompostering på Hornmoen.

De har søkt Fylkesmannen i Hedmark om utslippstillatelse i anlegget etter Hera vekst. SØIR ønsker en prøvedrift i ett år.

En av årsakene til at man vil begynne å bruke anlegget er at de tre eierkommunene, Elverum, Trysil og Åmot tapte stort på nedleggelsen av anlegget.

Foreløpig har ikke fylkesmannen tatt noen avgjørelse i saken.

Mange er svært skeptiske til slamkompostering, på grunn av luktproblemene man hadde med Hera vekst.

«Må være lojale»

Ordfører i Elverum, Erik Hanstad, er av dem som ikke vil ha et nytt komposteringsanlegg.

Nå innstiller rådmannen på at kommunestyret, på tross av sin skepsis, sier ja til videre prøvedrift av komposteringsanlegget. Rådmannen mener Elverum «må være lojal til den selskapsavtalen man har med Åmot og Trysil.»

Rådmannen er redd at Elverum blir sittende igjen med regninga, hvis anlegget legges helt ned.

Formannskapet i Elverum sa i april nei til kompostering av kloakkslam i det gamle anlegget til Hera Vekst.

Formannskapet behandler innstillingen fra rådmannen 5. desember, og kommunestyret behandler saken 12. desember.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Reiselivspris til Trysil

    Destinasjon Trysil og Trysil Bike Arena har vunnet reiselivsprisen for 2017. Destinasjonen får prisen for sykkelsatsingen i Trysilfjellet som er bygd opp over tre år. Juryen skrev blant annet i sin begrunnelse at anlegget er unikt i Skandinavia og gir en tilrettelagt opplevelse for hele familien.

  • Ingen omkamp om bompenger

    Løten Frp fikk ikke med seg de andre partiene i kommunestyret i Løten i går kveld da de ville ha en omkamp om bompenger på riksveg 3/25. Samferdeslsministeren har uttalt at det er opp til politikerne lokalt om de vil redusere eller fjerne taksten etter at bevilgningene er økt. Flertallet i kommunestyret står på Stortingets vedtak om bompenger også på sidevegene.

  • Rekordmange fullfører i Hedmark

    85 prosent av elevene fullførte videregående opplæring i Hedmark i forrige skoleår. Dette er det høyeste tallet som noensinne er målt for den videregående skolen i Hedmark. Det melder HA. Hedmark er nå blitt et foregangsfylke innen utdanning, sier professor Thomas Nordahl ved Høgskolen i Innlandet.