Hopp til innhold

Gamle storgårder forfaller

Våningshus på gamle storgårder forfaller mer og mer, fordi eierne ikke har råd til kostbart vedlikehold. Dermed kan uerstattelige kulturminner gå tapt.

Video Gamle storgårder forfaller

Økonomien i landbruket har endret seg, og bøndene har ikke lenger penger til holde bygningene i stand.

Mangler kunnskap og midler

Fordums storhet smuldrer rett og slett bort for dagens eiere av Sælid gård på Ridabu i Hamar. I rom dagens eiere ikke har råd til å bruke må 120 år gammel tapet gi tapt for fukt, råte og mugg.

– Vedlikehold er en stor utfordring. Vi prøver å holde taket tett. Inne har vi hverken kapasitet, kunnskap eller ressurser til å vedlikeholde, sier eier Astrid Hermansen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Gammel tapet forfaller

Tapeten på Sælid gård har store skader, men det finnes ikke penger til å reparere den.

Foto: Frode Meskau / NRK

På Sælid gård har de egen ballsal, bygd for å imponere i 1850, da 200 personer hadde sitt daglige virke her. Dengang sørget gårdens eget brenneri for solide inntekter. Nå må både Astrid og mannen hennes jobbe ved siden av gårdsdriften.

Mugg på møblene

På 250 år gamle møbler, laget på gården, får hun knapt tørket muggen før den er tilbake. Råtne vinduer er en av årsakene.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Astrid Hermansen

Astrid Hermansen synes det er trist å se barndomshjemmet forfalle.

Foto: Frode Meskau / NRK

– Det er veldig rått i rommene, noe som gjør at de forfaller fort. Vi kan ikke bruke rommene for det går ikke an å fyre her. Det blir sprekk i taket, og siden vinduene ikke er tette så går det meste av varmen ut, sier Hermansen.

Det koster å vedlikeholde et gammelt hus. Hermansen har hverken økonomien eller kunnskapen, men dette er de ikke alene om.

Trenger nasjonal satsning

Gamle storgårder forfaller over hele Norge.

– Situasjonen er ganske uoversiktlig. Vi vet lite om hva som foregår. Vi ser mye gryende forfall og en stor kunnskapsmangel. Etter at husmorskolene forsvant, så forsvant mye kunnskap. Som for eksempel det å polere en stol er for mange et stort mysterium, sier kulturhistoriker Sjur Harby.

Han mener at det trengs en nasjonal satsning på vedlikehold av gamle storgårder.

– Dette er noe som gjelder for hele landet. Problemene er forskjellige alt ettersom hvor man befinner seg i landet. Vi må kartlegge situasjonen, se hvilke utfordringer vi står overfor og se hva slags midler vi har. Så får vi ta det derfra, sier Harby.

Flere saker fra Innlandet