NRK Meny
Normal

Fysioterapeut fratatt autorisasjonen etter underlivsbehandlinger

En fysioterapeut fra Innlandet er fratatt autorisasjonen etter at han skal ha utsatt tre kvinnelige pasienter for grenseoverskridende og seksualisert atferd.

Statens helsetilsyn

UENIG MED HELSETILSYNET: Fysioterapeuten som er fratatt autorisasjonen av Statens helsetilsyn, tilbakeviser anklagene og hevder behandlingene han har gitt kvinnene er anerkjente osteopatiske teknikker.

Foto: Thomassen, Christian / SCANPIX

Ifølge Statens Helsetilsyn skal mannen ha gjennomført intime underlivsbehandlinger på pasientene uten faglig grunnlag.

Portrettbilde av Heidi Merete Rudi, assisterende direktør i Statens helsetilsyn

UFORSVARLIG: Assisterende direktør Heidi Merete Rudi i Statens Helsetilsyn, sier at den mannlige fysioterapeuten har opptrådt uforsvarlig, vist mangel på faglig innsikt og har hatt en atferd som er uforenlig med det å være fysioterapeut.

Foto: Magne Braaten/Statens helsetilsyn

– Dette er en sak der flere kvinnelige pasienter, uavhengig av hverandre, har klaget på denne fysioterapeuten og hans atferd. Vår vurdering i denne saken er at fysioterapeuten har opptrådt uforsvarlig, vist mangel på faglig innsikt og har hatt en atferd som er uforenlig med det å være fysioterapeut, sier assisterende direktør Heidi Merete Rudi i Statens Helsetilsyn.

Intimbehandlinger

I de tre kvinnenes forklaringer kommer det fram at mannen flere ganger skal ha begynt å prate om sex, kommentert kropp og utseende og stilt spørsmål om seksuallivet under pågående behandlinger.

Deler av behandlingene skal ha foregått ved at fysioterapeuten har trykket rundt og mot skjedeåpningen til pasienten og også trykket mellom skjeden og endetarmen. Han skal også ha utført såkalt "ekstern tøying av underlivet og intern tøying av endetarmen", skriver Helsetilsynet.

– Han er dypt uenig

Fysioterapeuten hevder at de aktuelle behandlingene er anerkjente osteopatiske teknikker og har hele tiden tilbakevist anklagene. Osteopati er en form for alternativ behandling (se faktaboks).

Potrettbilde av advokat Siv Elisabeth Hveberg

BELASTNING: Advokat Siv Elisabeth Hveberg sier tilsynssaken og anklagene har vært en ekstrem belastning for fysioterapeuten.

Foto: Privat

– Han er dypt uenig i vedtaket og dypt skuffet over både bevisvurderingen og lovanvendelsen, sier mannens advokat Siv Elisabeth Hveberg til NRK.

Hun opplyser at vedtaket er påklaget til Statens Helsepersonellnemnd. Fysioterapeuten har også begjært såkalt oppsettende virkning, det vil si at han ønsker at vedtaket ikke blir iverksatt før klagesaken er endelig avgjort.

– Saken har vært en ekstrem belastning for min klient, og det er leit at vi må gjennom en klagerunde, men dette er et vedtak han ikke kan leve med, sier Hveberg.

Helsetilsynet opplyser at de ikke fører tilsyn med alternative behandlingsmetoder, men forholder seg til at mannen er fysioterapeut.

Politiet henla etterforskning

I 2012 ble den samme fysioterapeuten siktet av politiet for å ha skaffet seg seksuell omgang ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold etter straffelovens § 193, første ledd. Saken ble imidlertid henlagt i januar 2014 på bakgrunn av bevisets stilling.

Advokat Siv Elisabeth Hveberg sier til NRK at det er en kobling mellom kvinnen som først politianmeldte ham og en av de tre kvinnene som nå inngår i tilsynssaken.