NRK Meny
Normal

Fylkestinget i Oppland: Dombås får 3-årig skoletilbud

LILLEHAMMER (NRK): Det blir et treårig videregående skoletilbud på Dombås når Hjerleid legges ned. Det avgjorde fylkestinget i Oppland onsdag kveld.

Fylkestinget i Oppland

FYLKESTING: Politikerne i Oppland er samla på fylkesting i Lillehammer. Skoletilbudet på Dombås er en av de mest omdiskuterte sakene.

Foto: Roar Berntsen / NRK

Fylkespolitikerne i Oppland er samla på Lillehammer for blant annet å avgjøre den framtidige skolestrukturen i fylket. En av sakene det har vært knytta aller mest spenning til er skoletilbudet på Dombås.

I dag kom over 60 elever fra Lesja og Dovre til Lillehammer for å delta på møtet.

I 2013 ble det vedtatt at Hjerleid videregående skole skulle legges ned, og flyttes til Dombås. Alternativet til Dombås var at elevene pendler til Otta.

Det er helt fantastisk! Dette har vi kjempa så lenge for! Nå har vi forhindra sentralisering.

Ole Haldor Hådi, politisk nestleder, Elevorganisasjonen, Oppland

Hestehandel

Det har vært mye diskusjon mellom partiene før de kom til en avgjørelse i kveld. Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet, som utgjør flertallet i Oppland fylkesting, kom til slutt fram til et pakkeforslag som gjorde at Dombås fikk et treårig tilbud.

Mye av det opprinnelige skoleforslaget ellers for fylket ble stående.

Fylkesrådmannens innstilling var et ettårig tilbud på Dombås når Hjerleid videregående legges ned.

– Dette er en gledelig dag for Nord-Gudbrandsdal, men en trist dag for politikken. Dette rød-grønne samarbeidet knaker før det har begynt, sa Høyres Svein Håvard Korshavn.

Han viste til forhandlingene som nå har pågått.

Dombåselever på fylkestinget

ENGASJEMENT: Over 60 elever fra Dombås fulgte spent med på utviklinga i fylkestinget onsdag kveld.

Foto: Madeleine Cederstrøm / NRK

Opprettholder dramalinje

Fylkestinget vedtok også at dramalinja ved Hadeland videregående skole skal opprettholdes. Dette har vært en kamp for lokalpolitikerne på Hadeland.

I tillegg bestemte fylkespolitikerne at det blir mulighet for skolene til å spisse programfagene.

– Det har vært en stor debatt rundt dette med studiespesialiseringer i diverse retninger, og for at dette skal være innenfor ordna forhold så bør det organiseres gjennom programfag, sier fylkesordfører, Even Aleksander Hagen.

Nei til fotballlinje og kulturtilbud

Et flertall i fylkestinget gikk inn for å legge ned fotballinja på Raufoss Videregående skole.

Samtidig vil flertallet kutte støtten til Lillehammer Videregående skole. Det betyr at det fra neste skoleår av ikke blir penger til å opprettholde tilbud som i dag gis et 50-talls elever innen sang, musikk og dans.

Tilbudet er ressurskrevende og koster ca 14.000 kroner pr elev.

Rektor Torbjørn Ljones sier skolen vil jobbe med å skaffe penger fra næringsliv og kommune for å opprettholde kultursatsingen også fra høsten 2016. Han sier toppidrettstilbudet i langrenn og fotball også opprettholdes.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Hedmark slo Oppland i TV-aksjon

  Hedmark slo Oppland i TV-aksjon til Unicef. Vel 8.9 millioner kroner er kommet inn i Hedmark, mens i Oppland er summen til nå vel 8,1 million kroner. Beste kommune i Hedmark er Engerdal, mens innbyggere i Lesja ga mest i Oppland.

  Bøssa TV-aksjonen 2017
  Foto: Anette Torjusen / NRK
 • Nei til burgere og dagligvarer

  En ny handelsanalyse tilrår at det at det ikke bygges hverken dagligvarebutikk eller McDonald's på Østerdalsporten, ved nye riksveg 25 og riksveg 3 på Grindalsmoen i Elverum. Det skriver Østlendingen. Elverum kommune har bestilt rapporten.

 • Over og ut for omstridt kunstverk?

  Nord-Fron kommune vil ifølge GD kreve at det omstridte kunstverket i Kvam avsluttes. Idag møter kommunen folk for kunstprosjektet for å drøfte situasjonen, etter reaksjonene som har kommet. Både kunstkomiteen og Oppland fylkeskommune deltar på møtet.

  Festet i Kvam
  Foto: Per Fredriksen