Hopp til innhold

Fylkesmann: Ber om gransking av egen jobb

Fylkesmannen i Oppland vil ha full gransking av en vergesak i Gausdal. Ifølge avisa GD mistet Gerd Thordis Dyrud store verdier etter at hun fikk oppnevnt verge.

Vergesak i GD

MISTET MYE: Bakgrunnen for saken er en artikkel i GD lørdag 22. oktober om Gerd Thordis Dyrud i Gausdal, som ifølge avisen skal ha blitt ribbet for alt etter at vergen ble oppnevnt.

Foto: Faksimile

Fylkesmann Sigurd Tremoen i Oppland vil be om at Statens sivilrettsforvaltning og politiet gjennomgår vergemålssaken som hans eget embete har håndtert. Han vil også ha intern evaluering.

Bakgrunnen for at fylkesmannen tar slike grep i egne rekker er en reportasje som avisa Gudbrandsdølen Dagningen presenterte lørdag 22. oktober.

Verdier forsvant

88 år gamle Gerd Thordis Dyrud var enke i Gausdal i flere år. Hun bodde alene i huset sitt, men har en sønn i Åsnes. I juni 2015 ble hun lagt inn på Forset omsorgssenter i Gausdal, og like etterpå ble det oppnevnt verge for henne hos fylkesmannen i Oppland.

Sønnen, som nå er 66 år, ble aldri varslet om at det var opprettet verge for hans mor. I oktober i fjor ble et rengjøringsfirma satt til å rydde og vaske huset til Dyrud, det også uten at sønnen ble varslet.

Firmaet har fjernet det familien mener er en rekke verdifulle gjenstander og familieklenodier, i tillegg til at moren og sønnen savner ganske store pengebeløp. Dette var penger som Dyrud hadde oppbevart på flere steder i huset.

Når de får full oversikt over hva som er borte, anmelder mor og sønn forholdet til politiet, som så henlegger saken.

Full gjennomgang

Fylkesmann i Oppland, Sigurd Tremoen

GRANSKER: Fylkesmann Sigurd Tremoen i Oppland ber om at Statens sivilrettsforvaltning og politiet gjennomgår en vergemålssak som hans eget embete har håndtert.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Etter at GD fortalte historien til Gerd Thordis og hennes sønn på lørdag, har fylkesmannen i Oppland tatt grep. Saken skal altså nå vurderes både i politiet og internt hos fylkesmannen.

– Dette vil jeg at vi skal gå tungt inn i, sier Sigurd Tremoen.

– Hvordan kan sånne ting skje?

– Det er over 3.000 vergetrengende i Oppland. De er sårbare og vergene våre gjør en formidabel innsats for at de skal bli godt ivaretatt. Når jeg får informasjon om at det kan være tapte verdier i denne saken her, tar jeg det på alvor og iverksetter tiltak, sier Tremoen.

Han sier det må være opp til politiet å vurdere om det er begått noe ulovlig i denne saken og vil sørge for at politiet får alt de trenger av informasjon for å ta stilling til det som har skjedd.

Flere saker fra Innlandet