Hopp til innhold

Kommunen innrømmer at psykiatrisk pasient fikk for dårlig hus

Mannen i 50-åra fikk en bolig uten verken møbler eller strøm. Sjøl ville han ha plass i en behandlingsinstitusjon. Nå får Østre Toten kommune og Sykehuset Innlandet kritiske spørsmål fra fylkeslegen. Kommunen innrømmer at huset ikke var bra nok.

Marit Lium Dahlborg

– BOLIGEN VAR IKKE BRA NOK: Kommunalsjef i Østre Toten kommune, Marit Lium Dahlborg innrømmer at huset mannen i 50-åra fikk ikke var bra nok. Kommunen og Sykehuset får nå kritiske spørsmål fra Fylkeslegen.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Det var i forrige uke NRK møtte mannen i 50-åra i en bolig på Østre Toten. Mot sin vilje var han skrevet ut fra Reinsvoll og sendt hjem til en kommunal bolig i Østre Toten uten strøm, møbler eller hvitevarer.

Med store angstproblemer som han døyvet med alkohol, ønsket han seg mest av alt et langvarig på en behandlingsinstitusjon.

Ser alvorlig på saken

Østre Toten kommune mente da at boligen var bra nok etter årstiden.

– Vi beklager at det ikke er strøm, og det handler om at vi måtte ta i bruk en bolig vi kanskje ikke ville brukt hvis vi hadde hatt et annet tilbud, forklarte kommunalsjef i Østre Toten, Marit Lium Dahlborg.

Fylkeslege Hans Tomter

KRITIKK FRA FYLKESLEGEN: Fylkeslege i Oppland Hans Tomter kommer med kritiske spørsmål til Østre Toten kommune og Sykehuset Innlandet.

Foto: Erlend Moe / NRK

To dager etterpå ble mannen lagt inn på sjukehuset i Gjøvik, og trodde en behandlingsplass var i sikte. Han er fortsatt på sjukehus, men alt tyder på at han vil bli innlagt på Sanderud etter hvert.

Dette er ikke godt nok for Fylkesmannen som nå ber både sjukehuset Innlandet og Østre Toten kommune om å svare på følgende:

  • Fylkesmannen vil ha svar på hvorfor han ble plassert i en strømløs bolig. Østre Toten kommune må svare for om andre bo- og omsorgstiltak ble vurdert opp mot den strømløse boligen han ble gitt, som hotell eller plass på en kommunal institusjon, og i tilfelle hvorfor dette ikke ble vurdert.
  • Fylkesmannen ber sykehuset redegjøre for om han faktisk var utskrivningsklar, i og med at han allerede to dager etter ble innlagt på medisinsk avdeling på Gjøvik sykehus på grunn av at han var i dårlig forfatning, og om man burde ha oppdaget at pasienten var såpass dårlig under oppholdet på Reinsvoll.

Fylkeslegen krever nå en redegjørelse, og skal etter hvert vurdere eventuelle reaksjoner mot helsepersonell.

– Ikke strøm. Ikke noe inventar. Jeg synes ikke det ser noe bra ut i det hele tatt. Dette er en alvorlig sak. Det er ikke uten grunn av vi har åpnet tilsynssak, sier fylkeslegen i Oppland, Hans Tomter.

Innrømmer at huset var dårlig

Kommunen innrømmer i dag at huset de fant til mannen i 50-åra ikke var bra nok.

– Med bedre tid kunne tilbudet blitt bedre. Vi burde blant annet vært sikre på at strømmen var på. Vi hadde hatt kontakt med Eidsiva og trodde den var på plass, sier kommunalsjef i Østre Toten, Marit Lium Dahlborg.

Kommunen skal nå formulere svar på de kritiske spørsmålene fra fylkeslegen.

– Vi har lest brevet, og vil nå diskutere og bruke tid på å svare fylkesmannen innen den gitte fristen på to uker. Vi trenger tid på å involvere de som er involvert i saken fra vår side.

Sykehuset Innlandet vil foreløpig ikke kommentere saken.

Line Fuglehaug, kommunikasjonsrådgiver Sykehuset Innlandet sier følgende: – Vi vil ikke kommentere saken, fordi vi ikke har mottatt eller fått lest brevet fra fylkesmannen i Oppland.

– Fare for liv og helse

I brevene fra fylkeslegen til kommunen og sykehuset stilles en rekke kritiske spørsmål.

Under et av punktene henvises til pasientens advokat, som skriver om «fare for liv og helse».

I to tilfeller advarte nemlig advokat Jørgen Stueland om at utskrivning kunne være bokstavelig talt livsfarlig. Fylkeslegen ber om en redegjørelse om hvorfor han ble skrevet ut likevel.

Mediedekning

Mediedekningen i saker er også et tema. Flere steder i brevene blir det sitert fra uttalelser i nrk.no/ho og referert fra innslag i NRK Østnytt.

Flere saker fra Innlandet