NRK Meny
Normal

Funn av E.coli og død kakerlakk på asylmottak: – Vi beklager

Et asylmottak i Vestre Toten ble tvunget til å stenge etter oppsiktsvekkende funn, skriver VG. Det var råte, dårlig renhold, død kakerlakk og e.coli-bakterier i drikkevannet.

Per Erik Lykstad i Norsk Mottaksdrift

BEKLAGER: Per Erik Lykstad i Norsk Mottaksdrift er lei for at helseforholdene ved mottaket ikke var tilfredsstillende. Han mener at internkontrollen ikke har vært god nok.

Foto: Bård Siem / NRK

En bolig ved et asylmottak i Vestre Toten har blitt stengt på grunn av alvorlige funn ved en kontroll i midten av mars. Kontrollen var et ledd i tilsynsordningen for miljørettet helsevern, som kommuneoverlegen har ansvar for.

Inspeksjonen avdekket 14 kritiske forhold, blant dem var råte, dårlig renhold og funn av en død kakerlakk i kjøkkenskapet. Drikkevannet ved brønnen inneholdt e.coli-bakterier.

– Kjedelig og beklagelig

VG skriver at mottaket var et gårdsbruk omgjort til asylmottak for opptil 20 asylsøkere, hovedsakelig enslige menn.

Per Erik Lykstad, en av eierne samt daglig leder for driftsoperatøren, Norsk mottaksdrift, beklager sterkt det som har skjedd.

– Det er kjedelig og beklagelig, særlig overfor beboerne. De skal selvsagt bo i en bolig i ålreit stand og med riktig drikkevann, sier Lykstad til NRK.

Han sier at Norsk mottaksdrift øyeblikkelig sørget for å flytte ut beboerne på mottaket etter funnene. Boligen er ikke tatt i bruk i ettertid.

– Boligen er ikke i bruk per dags dato, og vil trolig gå ut av vår portefølje for boliger på Vestre Toten.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Portrettbilde av Siv Kjelstrup.

VIL RYDDE OPP: Siv Kjelstrup, regiondirektør i UDI, sier at funnene som er gjort er alvorlige, men at det er bra at disse kontrollene blir gjort. UDI vil gjøre videre kontroller selv.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Burde blitt oppdaget tidligere

Lykstad sier han ikke har detaljerte opplysninger om hvor mange som bodde på mottaket da dette skjedde. Han innrømmer at forholdene burde blitt oppdaget tidligere.

– Det er umulig å svare nei på det. Når det gjelder vannkvaliteten så er det først og fremst huseier som er ansvarlig for den. Når det gjelder de andre feilene og manglene som er påvist i rapporten, så må vi ta selvkritikk på at vi ikke har gjort en god nok internkontroll.

Han er imidlertid glad for at ingen ser ut til å ha fått alvorlige helseproblemer på grunn av forholdene ved asylmottaket.

– Kommuneoverlegen har sagt at ingen har blitt alvorlige syke, det er vi selvsagt glade for.

Regiondirektør i UDI region øst, Siv Kjelstrup, sier at de tar saken på alvor.

– Selvfølgelig tar vi dette alvorlig, og syns det er bra at disse kontrollene blir gjort og fulgt opp. Vi forutsetter at påleggene og manglene blir rettet opp, og vi i UDI må også følge opp disse påleggene når vi skal ha våre egne kontroller ute i mottakene.