NRK Meny
Normal

Fullt kaos ved møbelfabrikk

DOMBÅS (NRK): De ansatte ved den konkurstrua kjøkkenprodusenten Kvalsvik på Dombås er sinte og frustrerte på sjefen. Sjefen på sin side har gått til politianmeldelse av ansatte for å ha stjålet fra produksjonslokalene.

Created by InfoDispatcher

FORTVILET: – Vi vet ingen ting om hva som skjer, sier Laila Snapa, en av de ansatte ved kjøkkenprodusenten Kvalsvik.

Da NRK var på besøk fredag ettermiddag var det svært liten aktivitet i produksjonshallen hos kjøkkenprodusenten Kvalsvik Produksjon AS på Dombås. Bedriften er truet av konkurs. Men de 17-18 ansatte vet lite om hva som skjer.

– Bedriftseier oppfører seg virkelig dårlig. Vi får ingen informasjon, vi står her uten å vite noen ting om bedriften der vi jobber, sier en av de ansatte, Laila Snapa.

Bedriftseieren heter Geir Kvalsvik. Han er svært knapp i sine kommentarer til NRK i dag, men mener de ansatte blir godt behandlet og sier de fortsatt jobber for videre drift.

– Jeg avviser at det går mot nedleggelse, sier Kvalsvik.

Anmeldte egne ansatte til politiet

Samtidig som konkursspøkelset truer, gikk bedriftseier Geir Kvalsvik i går til politianmeldelse av noen av sine egne ansatte for tyveri fra bedriften.

Lesja og Dovre lensmannskontor bekrefter anmeldelsen og at de har gjort beslag i boligen til noen av de ansatte. Ifølge det NRK kjenner til, er det snakk om produkter som veier mange hundre kilo.

– Vi har siden desember hatt mistanke om tyverier fra bedriften, sier Kvalsvik, som ikke vil ikke anslå hvor stor verdi det er på det som skal være stjålet.

Mens saken etterforskes, skal Kvalsvik ha sagt opp sju ansatte i tilknytning til det angivelige tyveriet. Det skal være snakk om sju polske statsborgere.

Svein Grandalen i Fellesforbundet

STØTTE: Fellesforbundet og Svein Grandalen støtter de oppsagte, polske arbeiderne.

Foto: Kristina Skamsar / NRK

Avisa GD har snakket med noen av de polske arbeiderne i dag, og de er sjokkert over at de er oppsagt uten at saken er ferdig etterforsket.

– Vi aksepterer ikke at Geir Kvalsvik kommer med en slik kollektiv beskyldning mot den polske delen av staben, sier en av dem til GD.

Arbeiderne er organisert i Fellesforbundet, som reagerer kraftig på det som har skjedd.

– Jeg vil bestride avskjedigelsene på det sterkeste. Det finnes få eller ingen bevis, sier organisasjonskonsulent Svein Grandalen til NRK.

Var et kommunalt prestisjeprosjekt

Arbeidsforholdene ved Kvalsvik Produksjon har vært gjenstand for flere medieoppslag den siste tida.

Laila Snapa har opplevd å få utbetalt lønn svært forsinket. Attpåtil har hun ikke fått sykepenger etter at hun ble sykmeldt, og det er bedriftens skyld, hevder hun.

– Jeg har ikke fått sjukepenger fordi Kvalsvik ikke har sendt inn papirene til NAV-systemet. Det er virkelig dårlig oppførsel av bedriftseier å gjøre slik, sier Snapa.

Geir Kvalsvik sier til NRK at de har gjort alt de skal gjøre og fylt ut alle papirer, så vidt han vet.

Ifølge Fellesforbundet er det flere ansatte som ikke har fått lønn på flere måneder.

Daglig leder i Kvalsvik Produksjon AS, Geir Kvalsvik, vurderer å begjære bedriften konkurs.

VIL REDDE BEDRIFTEN: Daglig leder i Kvalsvik Produksjon AS, Geir Kvalsvik, sier de jobber for videre drift gjennom helga.

Foto: Guro Vollen / Vigga

Bedriften har fått mye pengestøtte fra Dovre kommune etter oppstarten for sju år siden. Kommunen bygget lokaler til dem for nesten 40 millioner kroner, som har blitt et tapssluk. Kvalsvik Produksjon skylder nå husleie for over ett år.

Fellesforbundet har ingen tro på en løsning i siste sekund.

– Nå blir det øyeblikkelig lukka og slukka her, sier Svein Grandalen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Hun blir sjef i Av-og-til

  Randi Hagen Eriksrud fra Lillehammer er ansatt som ny generalsekretær i Av-og-til. Eriksrud kommer fra stillingen som kommunikasjonssjef i Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress. Av-og-til arbeider for redusert alkoholforbruk.

  Randi Hagen Eriksrud
  Foto: Av-og-til
 • Berging av vogntog i Rendalen

  Riksveg 3 ved Hanestad i Rendalen er midlertidig stengt på grunn av berging av vogntog.

 • Trafikkulykke i Hamar

  Tre personer er sendt til legevakten for sjekk etter at to biler kolliderte i Konsilovegen i Hamar i dag.