NRK Meny
Normal

Full rulle for sykkelturisme

Mens snøen fortsatt tiner her hjemme drar norske amatørsyklister i hopetall til sydligere strøk. Den norske sykkelturismen til Mallorca har nærmest eksplodert de siste årene.

Glåmdal Sykleklubb

Glåmdal Sykleklubb var på Mallorca i april. Stadig flere vil være med til Middelhavsøya på treningstur.

Foto: Privat

Tenker du på Mallorca som et litt gammeldags feriemål med late soldager på stranda, grisefester og fyll? Da må du tenke om igjen.

I dag har øya blitt et svært populært reisemål for norske syklister i alle kategorier som lar pedalkraft bringe dem milevis rundt.

Stadig mer populært

Synne Stolpe og Ivar Prytz i Glåmdal Sykleklubb viser fram Mallorca-bilder fra april. Sykkelklubben er blant dem som har tredoblet antall syklister som drar til middelhavsøya hver vår.

For fem år siden var 11 syklister med, i år nærmere 30.

– Det er absolutt alle typer syklister med. Det er et vidt spenn i alder fra 18 til 69 år. Noen vil være med på ritt og noen synes bare det er gøy og moro å sykle. Noen finner bare glede i å holde seg i god form, sier Ivar Prytz.

Synne Stolpe og Ivar Prytz i Glåmdal Sykleklubb

Ivar Prytz og Synne Stolpe i Glåmdal Sykleklubb var to av rekordmange som reiste til Mallorca på sykkelferie i april.

Foto: Vera Wold / NRK

Levevei for nordmenn

Sykkelturismen har tatt såpass av nå at flere nordmenn også har gjort dette til et levebrød både på Mallorca og andre steder i Spania.

Rune Lexberg

Rune Lexberg har startet egen bedrift basert på det stadig økende antall syklister som drar til Mallorca hvert eneste år

Foto: lexberg.no

Rune Lexberg, som har behandlet mange syklister med akupunktur og osteopati blant annet på Fagernes, måtte finne seg en tilleggslevevei etter et hjerneslag. Dermed ble det Mallorca.

– Jeg tror vi begynte veldig i rett tid for det har jo bare eksplodert her nede med syklister. Det er veldig, veldig mange nordmenn her i mars-april og det blir bare flere for hvert år, sier Lexberg.

Rundt 10 mennesker er i dag tilknyttet bedriften på Mallorca.

– Jeg var tilfeldigvis her nede og fikk en ide. Det var egentlig sånn det begynte. Så har det bare utviklet seg av seg sjøl.

Store opplevelser og sosialt

Synne Stolpe og Ivar Prytz har vært mange ganger på Mallorca og gleder seg allerede til neste år.

– Er det noe gøy å slite seg ut sånn hver dag?

– Ja! April er en fantastisk tid på Mallorca. Vi sykler langs gårder, gjennom små landsbyer på steinbelagte allèer og med koselige torg og kafeer med hyggelige folk. Vi kjenner masse lukter og vi hører haner som galer. Så opplevelsen gir stor, stor glede, sier Ivar.

– Og siden vi er et lag på tur så er det sosialt på sykkelen også, ikke bare når vi stopper for å spise lunsj. Og vi møter mange andre nordmenn på samme tur som oss, forteller Synne.

Sykling på Mallorca

Det er mange nordmenn som tar turen til Mallorca på vårparten for å pynte på sykkelformen. Og det er nok av fine veier å ta av.

Foto: Stein S. Eide / Privat

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND