NRK Meny
Normal

Full krig mellom høgskolene

Rektor ved Høgskolen i Hedmark, Yngve Haugstvedt, mener Høgskolen i Lillehammer har forsuret samarbeidet mellom høgskolene i innlandet ved å prøve å være dominerende.

Høgskolen i Lillehammer
Foto: Stein Schinstad / NRK

Dermed støtter Haugstvedt rektor Jørn Wroldsen på Gjøvik.

Wroldsen mener hans kollega i Lilllehammer må ta ansvaret for at forhandlingene om en sammenslåing av høgskolene på Lillehammer og Gjøvik har brutt sammen.

Det var tirsdag de to skolene bestemte seg for å avslutte samtalene.

- For dominerende

- I mange sammenhenger har Lillehammer opptrådt for dominerende i forhold til Gjøvik og definitivt overfor oss. Dette har ødelagt den felles kultur og den felles forståelse og balanse mellom institusjonene som er nødvendig når man skal fusjonere, sier Haugstvedt.

Sammen fra 2007

Planen var at de to høgskolene på Gjøvik og Lillehammer skulle gå sammen allerede fra januar 2007. Deretter skulle Høgskolen i Hedmark bli med, slik at de tre kunne dannet et eget innlandsuniversitet.

Men først fant hedmarkingene ut at nok var nok, og nå har gjøvikenserne funnet ut at de vil gå sin egen veg.

De to rektorene på Gjøvik og Lillehammer sendte ut hver sine pressemeldinger, med hver sin versjon.

Gudmund Moren i Lillehammer mener det var Gjøvik som tok initiativet til bruddet.

- Når den ene parten ikke vil fusjonere, er det lite vi kan gjøre, sier Moren.

- Var enige

Hans kollega Jørn Wroldsen hevder derimot at begge var enige om et brudd. Han sier rett ut at Lillehammer har en samarbeidskultur som er konfliktskapende.

- Fra vår side har vi sett hvordan denne fusjonen har ført til stadig større konfliktnivå innad i Innlandsuniversitetsprosjektet. Posisjonering og strategier innad i det store prosjektet har blitt viktigere enn samarbeidet ellers, sier Wroldsen.

Og han får nå full støtte av sin kollega i Høgskolen i Hedmark. Yngve Haugstved mener at det er helt annen samarbeidskultur i hans egen høgskole og på Gjøvik enn det er i Lillehammer.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Kirken står sterkt

    Det er fortsatt sterk oppslutning om kirken i Hamar bispedømme. Av 386 000 innbyggere i Hedmark og Oppland er 80,5 % medlemmer i Den norske kirke. 814 har meldt seg ut etter at kirken ble skilt fra staten 1. januar 2017, mens 136 har meldt seg inn.

    Ringsaker kirke
    Foto: Bjørn Opsahl / NRK