NRK Meny
Normal

Full fres med traktor

Traktorcross blir stadig mer populært. I helgen var det bånn gass på Kirkenær i Grue.

Ole Mathias Rønaasen i full speed

Ole Mathias Rønaasen i full speed ned mo 'planken'.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

Eneste man trengte for å stille til start i lørdagens traktorcross på Kirkenær var kjørekort klasse CE og hjelm. For traktorer var det nok av, da Traktorcross.no - Solør arrangerte nok en konkurranse for ivrige traktorkjørere lørdag formiddag.

Sosialt på traktorcross

Traktorcross på Kirkenær er en publikumsvennlig sport.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

Sporten er forholdsvis ny i Norge, men svært populært i Sverige og i Europa ellers. Grue var de første til å arrangere traktorcross i Norge, og det skjedde under St. Hans feiringen på Kirkenær i 2010.

Ikke bare for bønder

Flere hundre publikummere tok turen til jordet ved verken for å se på flere omganger med kjøring. Traktorcross deles i to grener, hvor den ene er standard og den andre er modifisert. Standard klasse er mer lik en vanlig traktor, mens den modifiserte klassen er en mer ombygd traktor som er bygd for sporten.

Deltagerne starter side om side i to omvendte baner. De kjører på tid gjennom en hinderløype, og riv av hinder og lignende gir trekk i tid. Lørdagens løype startet med slalom forbi tønner, man skulle kjøre forsiktig inntil en stabel med dekk uten at den veltet, rygge til merket sted, og diverse andre utfordringer.

Ole Mathias Rønaasen

Ole Mathias Rønaasen kjører her raskest mulig inntil en stabel med dekk. Dekkstabelen må ikke velte.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

Hele fredag og natt til lørdag kom det en del nedbør i distriktet, så en rimelig våt løpe gjorde at deltagerene kjørte så «mækka sprute».

Favoritten ute med skade

Anders Baardseth i modifisert klasse

Anders Baardseth deltok i begge klassene, her avbildet med modifisert traktor.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

Tor Hammer har kjørt bra flere ganger i sesongen. Han hadde pådratt seg en skade, og kunne ikke stille til start lørdag. En annen favoritt var Hans Terje Nesbråten, som blant annet har vunnet et av de største traktorcrossarrangementer i Sverige. Hans Terje Nesbråten konkurrerte i helgen mot sin far Trond, som også var en god kandidat til å ta en pallplass. Til slutt var det Anders Baardseth fra Grue som vant standard klassen med tre hundredeler lørdag. Han var best i to av i alt tre omganger, og vant med tiden 03.42.06.

– Dette var «stigg gætt», sa 29-år gamle Baardseth da han kom i mål.

Trond Nesbråten tok den gjeve 1. plassen i modifisert klasse, med tiden 03.35.68. Sønnen Hans Terje Nesbråten måtte seg seg slått av sin far, og ble nummer to.

Vinnere av modifisert klasse

Blomstersermonien og vinnere av modifisert klasse. 1. plass Trond Nesbråten.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK
Resultater fra traktorcross 26. oktober 2013

Resultater fra traktorcross 26. oktober 2013

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Vegen til Skåbu stengt av jordras

  Vegen til Skåbu er helt stengt av et jord- og steinras, melder Statens vegvesen. Raset har gått ved Kvikne. Arbeidene med å rydde stedet har startet, men det er uklart når vegen åpner igjen.

  Ras Kvikneskogen, fv255, Nord-Fron
  Foto: Statens Vegvesen
 • Isgang i Brumunda

  Ringsaker kommune advarer publikum å ferdes på stier, veger og broer ved Brumunda de nærmeste dagene. Årsaken er at det en del is i elva og en fare for at isen kan lage propper og dermed flomtilstand.

  Elva Brumunda med isgang
  Foto: Ringsaker kommune