NRK Meny
Normal

Frykter strømbrudd og stengte fjelloverganger

Det er ventet vanskelige kjøreforhold på fjelloverganger i Sør-Norge fra i ettermiddag på grunn av vind og snøfokk. Vindkastene kan komme opp i 20–22 m/s.

Dovrefjell

STERK VIND: Det er ventet sterk vind på fjellet i ettermiddag. (Arkivbilde fra 2013)

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Meteorologisk institutt sendte i dag ut OBS-varsel for Oppland, Hedmark, Akershus, Oslo og Vestfold. De melder om vind fra sør, i kveld økning til sterk kuling eller liten storm i fjellet. I tillegg er det første del av dagen mulighet for regn som fryser på bakken nord i Hedmark og Oppland.

Seksjonsleder i Statens vegvesen, Asbjørn Stensrud, sier at det kan bli vanskelige over fjellovergangene i ettermiddag og kveld.

– Det gjelder å kjøre forsiktig. Tunge biler må få på kjettinger, sier Stensrud.

Kan føre til strømbrudd

Sterke vindkast kan føre til lokale strømbrudd. I tillegg kan trær blåse over ende og ligge i veibanen, melder yr.no. Kommunikasjonsansvarlig i Eidsiva nett, Ragnhild Abrante, sier at Eidsiva følger ekstra godt med på værvarslingene.

– Vi har en beredskap 24 timer i døgnet, syv dager i uken, men nå følger vi ekstra godt med for å vurdere om vi trenger en økning av grunnberedskapen ute og inne, sier Abrante.

Hun sier at det bli utfordrende for strømforsyningen med kraftige vindkast, men at det er avhengig av hvor kastevinden treffer.

– Feilretting etter strømbrudd har førsteprioritet for oss. Eidsiva har et stort geografisk område å hente ressurser fra og vi har mange som kan bidra, sier Abrante.

Underkjølt regn

Ifølge Meteorologisk institutt vil vinden øker tidlig torsdag ettermiddag og avta ca. et døgn senere.

– I tillegg vil det bli nedbør som noen steder kommer som regn. Det fører jo til glatte veger, sier statsmeteorolog Marit Berger.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ny spiller til Storhamar håndball

  Storhamar håndball har signert juniorlandslagsspiller Guro Nestaker fra Oppsal. Det skriver klubben i en pressemelding. 19 år gamle Nestaker er opprinnelig fra Gjøvik. Venstrebacken har skåret 178 mål på 52 kamper for juniorlandslaget.

 • Lastebil veltet på Dokka

  En lastebil har veltet over på siden på fylkesvei 33 ved Nordsinni på Dokka. Ingen skal være skadet. Politiet melder på Twitter at det er glatt på stedet. Bergingsbil er på vei og trafikken blir dirigert manuelt.

 • Rekordvern av skog

  Regjeringen har i dag vernet en rekke skogområder i Hedmark og Oppland. Skogområdene ligger i kommunene Sør-Odal, Stor-Elvdal og Åsnes i Hedmark, og kommunene Sel, Nord-Fron, Gjøvik, Nordre Land, Østre Toten, Etnedal, Nord-Aurdal, Gran og Lunner i Oppland. Totalt ble 49 nye skogområder i ti fylker vernet i dag.

  Gammel granskog i Engerdal
  Foto: OLE MARTIN SPONBERG / NRK