Frykter sentrumsdød

Gågatene og livet i sentrum er under sterkt trykk i flere byer. Nå frykter innbyggere i Lillehammer at slutten har kommet for den prisbelønte gågata deres. Olav Thon har nemlig kjøpt store deler av Strandparken.

Gågata i Lillehammer (Illustrasjonsbilde)

Flere frykter nå at livet i sentrum vil bli lidende når det planlegges et nytt kjøpesenter i Lillehammer.

Foto: Elin Fossum / NRK

– Jeg er redd det vil føre til en ubalanse mellom sentrum og kjøpesentra.

Det sier Aud Hulberg, leder i Lillehammer Sentrum Drift. Hun sier at de til nå har klart å opprettholde en vis balanse mellom Storgata og Strandtorget Kjøpesenter, men at sentrumsforeninga merka utbygginga på senteret i fjor høst.

– Julehandelen i sentrum ble lidende, sier hun.

Ønsker Thon velkommen

Verre tror hun det kan bli hvis Olav Thon etablerer seg utenfor sentrumskjernen. Hulberg mener at politikerne nå må gå bort fra Ole Brumm-prinsippet om «ja takk, begge deler».

– Hvis de mener alvor med å ta vare på sentrum, må de tørre å være strenge, sier hun.

Det er det nye kommunestyret som får saken i fanget etter valget. Høyres ordførerkandidat Eivind Falk er positiv til at Olav Thon ønsker å etablere seg.

– Det er jo veldig hyggelig at investorer ønsker å være med og legge pengene sine i byen vår. Det er i alle fall et veldig godt utgangspunkt for dialog, sier han.

Olav Thon har kjøpt 90 prosent av Strandparken og har planer om å etablere flere forretninger i tilknytning til Strandtorget Kjøpesenter.

– Fortsatt streng kontroll

Ser man til nabobyene Gjøvik og Hamar vet man også at det er grunnlag for sentrumsforeningens bekymring for gågata i Lillehammer. Store kjøpesenter i utkanten, trekker folk bort fra sentrumskjernen.

– Jeg har tro på at vi sammen kan komme fram til de beste løsningene, sier Høyres Falk.

Arbeiderpartiets ordførerkandidat Espen Johnsen mener det er viktig for byen å opprettholde liv og røre på flere fronter – også på kjøpesentra. Men presiserer at det er viktig at gågata i Lillehammer fortsetter å være landets flotteste, som den ble kåret til tidligere i sommer.

– Det skal fortsatt være strenge restriksjoner for hvor store kjøpesentra skal være. Vi ser at i andre byer, som ikke har vært så strenge som oss, har det gått ut over sentrum og aktiviteten der, sier han.

Johnsen er stolt over gågata som en merkevare, og vil at den skal fortsette å være nettopp det.

– Vi må ha tydelige regler for hva slags etableringer vi vil ha utenfor gågata, sier han.