Frykter mer tannpine uten tannlegevakt

Folk må kanskje leve med mer tannpine i Hedmark, for fylkeskommunen skal spare penger og kutter derfor tannlegevakta utenom åpningstid.

Tannlegevakta kuttes

TRIST: Tannlegene Tore Hartz, til venstre og Einar Hartz, samt pasient Jens Marken i tannlegestolen, syns det synd at Hedmark mister tannlegevakt i helger og helligdager.

Foto: Anette Strand Sletmoen / NRK

Etter 1. januar blir det ikke lenger noen offentlig tannlegevakt i Hedmark, dermed kan det bli vanskeligere å få tannlegehjelp utenom åpningstid.

– Spare og spare, de får legge på eiendomsskatten, ler pasient Jens Marken i tannlegestolen.

Han syns lite om nyheten om at det kan bli vanskeligere å få tak i tannleger på helger og helligdager i Hedmark.

– Får man vondt i tennene trenger folk hjelp fort. Jeg syns det er veldig trist at tannlegevaktordningen kuttes, det har vært en veldig bra ordning for pasientene, sier tannlege Tore Hartz i Elverum, som har lang fartstid i faget.

– Den servicen bør vi yte til folk i Hedmark, samstemmer sønnen Einar Hartz, som også er tannlege.

Må spare

Thomas Breen

MÅ PRIORITERE: Fylkesråd Thomas Breen sier at fylkeskommunen må spare penger og derfor kutter tannlegevakta.

Foto: Hedmark fylkeskommune

Hedmark fylkeskommune må spare penger, og derfor bestemte fylkespolitikerne under budsjettbehandlingen i fjor, at de skulle kutte ut tannlegevakta. Dette har vært en ordning som har eksistert i mange år, hvor både offentlig og private tannleger rullerer på å ha vakt i helger og på helligdager.

– Hedmark fylkeskommune vil spare i underkant av én million kroner. Vi må prioritere, tannlegevakta er ikke lovpålagt, derfor blir den kuttet, forteller fylkesråd for tannhelse, Thomas Breen.

Ved den interkommunale legevakta for Elverum, Våler og Åsnes, frykter de at pasientene vil lide, når de etter jul ikke kan henvise pasienter videre til dagens tannlegevakt.

– Vi klarer jo ikke å hjelpe til med mer enn smertestillende i mange tilfeller, kanskje noe antibiotika, sier enhetsleder ved legevakta Mari Myrvang.

– Sørgelig kapittel

Fylkesråd Breen skulle ønske at tannlegevakt var lovpålagt, og at det fulgte med statlige midler til det.

– Jeg håper og tror at vi kommer dit at tenner blir behandlet på lik linje med resten av kroppen. For de som opplever tannverk eller knekker tenner eller lignende, så er dette et sørgelig kapittel i velferdsstaten, sier Breen.

Tannlege far og sønn Hartz regner med at det kan bli flere telefoner fra pasienter på fritida etter jul.

– Det har ikke vært noe problem før, men det må vi kanskje regne med, sier Einar.

– Jeg har vært vant til det, men det er ikke alle tannleger som vil leve med det, sier far Tore.

Mer tannpine

Jens Marken i tannlegestolen, ser at folk i Hedmark kanskje må leve med mer tannpine etter jul.

– Da må vi bare vente til mandag da, eller hverdagen, det kan bli smertefullt, om ikke for meg, så for andre, sier Marken.

Lov om Helsepersonells paragraf 7 slår riktignok fast at alle tannleger plikter å yte akutthjelp.

I motsetning til Hedmark, så opprettholdes tannlegevakta i Oppland som i dag, og det blir også ekstra tannlegevakt i Valdres og Gudbrandsdalen i jula, på grunn av turisttilstrømmingen.