Normal

Frykter for ski-rekrutteringa

Frivillige i skiklubber og turforeninger i Innlandet frykter at framtidas Johaug og Northug skal gi opp skikarrieren før den i det hele tatt har starta.

Jan Olav Andersen, administrasjonssjef Hedmark skikrets
Foto: Knut Røsrud / NRK

– Vi er bekymra over at det ikke har kommet snø i lavlandet, for så vidt ikke så mye i høyden heller. Det er bekymringsfullt for framtida, både når det gjelder rekruttering av de yngste utøverne og det å holde på utøvere lengst mulig.

Det er lite administrasjonssjef Jan Olav Andersen i Hedmark skikrets kan gjøre med vær og temperatur, men han liker ikke det han ser, med milde vintre og lite eller ingen snø i lavlandet.

– Jeg er helt sikker på at flere vil investere i skianlegg, for å ha litt mer å gå på i lavlandet. Du ser at de som har lagt på kunstsnø på noen kilometerrunder har godt med besøk, sier Andersen.

Mange på skirenn

Heller ikke Ellie Lein, leder i Oppland skikrets, er redd lysten til å gå på ski hos unge forsvinner, når det ikke finnes natursnø i skianlegg i nærmiljøet eller skileikanlegg ved skoler. Hun tror, i likhet med Andersen, at flere lokale klubber vil skaffe seg kunstsnø-anlegg.

Skigruppa i Granli IL i Kongsvinger har i samarbeid med Magnor satsa på kunstsnø i lysløypa.

– Uten anlegget hadde vi nok ikke hatt ei skigruppe, tror jeg. VI begynte med skikaruseller for 12–13 år sida, da var vi 14–15 stykker. Noen vintre var det jogesko, nå de siste åra har det vært 180 unger på skikaruseller og vi har fått arrangert alle de seks rennene, ved hjelp av kunstsnøanlegget, sier leder i skigruppa Per Inge Vaaje.

Får ikke kjørt maskina

Men ikke alle disponerer eller har økonomiske rammer til å ta i bruk utstyr til produksjon av kunstsnø. På Elverum står ei flunkende ny tråkkemaskin i garasjen, så langt har den fått stå i fred denne sesongen. Elverum turforening, Jon Simon Høie.

– Det er forferdelig kjedelig, vi har 1 000 medlemmer som vil ut på ski. Vanligvis har vi skiføre fra før jul til april, men vi må ha en 10–15 cm mer før vi kna kjøre med maskinparken.

Flere steder er skirenn enten avlyst eller flytta til skianlegg med kunstsnø, som Natrudstilen på Sjusjøen. Med unntak av høyfjellet kjenner Andersen kun til ei løype med natursnø i Hedmark.

– Kvikne fikk snø 1. juledag, så de preppa lysløypa, den ligger litt i høyden.