NRK Meny
Normal

Frykter for livet om de blir kasta ut

Asylsøker Solang Mukasenga frykter for livet sitt når hun og sønnen nå blir sendt til hjemlandet Rwanda.

Solang Mukaseng

- Jeg er redd for å bli torturert om jeg må tilbake til Rwanda, sier Solang Mukasenga. Hun har bodd på asylmottaket i Vang i Valdres siden 2003.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Mukasenga har bodd på asylmottaket i Vang i Valdres siden 2003. Hun var gravid da hun kom til Norge og sønnen har bodd her hele sitt liv.

– Jeg er redd for å bli torturert og drept om jeg må tilbake til Rwanda, sier Solang Mukasenga.

De to fikk endelig avslag på asylsøknaden for tre år siden, men Mukasenga har hele tiden trodd at hensynet til den snart sju år gamle gutten, som har bodd hele sitt liv i Norge, skulle få avslaget omgjort.

– Jeg forstår ikke hvorfor sønnen min ikke sår være her. Hele hans liv er her, sier Mukasenga.

– Ingen grunn til å frykte hjemreise

– I regelverket er det fastslått at vi skal vurdere mennesklige hensyn, men dette skal vurderes opp mot innvandringsregulendende hensyn.

7-åring fra Rwanda

Thibault (6) har bodd hele sitt liv i Vang. Snart har han bursdag og han vet ikke om han får feire den i Norge.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Det sier Are Mjanger, som er seksjonssjef i Utlendingsnemda. Siden de ga endelig avslag på asylsøknaden til Solang Mukasenga for tre år siden, har hun og sønnen oppholdt seg i landet ulovlig.

– Den tilknytninga han har fått gjennom ulovlig opphold i landet kan ikke bli avgjørende for utfallet i saken, sier Mjanger.

Om Mukasengas frykt for å dra tilbake til Rwanda, har Mjanger følgende å si:

– Vår vurdering er at kvinnen ikke har et beskyttelsesbehov ved retur til hjemlandet Rwanda. Hun har ikke berettiget frykt for alvorlig overgrep.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Jansrud taper hele veien

  Han leder med 24 hundredeler på andre mellomtid, men hundredelene er ikke på Jansruds side. Han er til slutt 89 hundredeler bak i mål.

  Se målgangen til Kjetil Jansrud her
 • Ber om strenge straffer

  Aktor Helge Eidsvaag mener cannabisplantasjene i Odalen var så proffe at han ber om lange straffer for de tiltalte. Ifølge Glåmdalen la Eidsvag ned påstand om straff på mellom snaut fire og drøyt fire år i fengsel for de fire, som har erkjent å ha tatt del i dyrkingen.

 • Rumenere siktet for 50 lovbrudd

  To menn som trolig sto bak tre innbrudd i Kongsvinger i fjor er tatt, skriver Glåmdalen. Framgangsmåten var lik flere innbrudd i drammensområdet og politiet der har varetektsfengsla og sikta to rumenere for 50 lovbrudd fra mai 2016 til novemner 2017.