Hopp til innhold

Frykter dette kan skje igjen - enorme snømengder i fjellet

Flere steder i høyfjellet i Hedmark og Oppland er det dobbelt så mye snø som vanlig, og NVE frykter kombinasjonen av store snømengder og hurtig snøsmelting.

I Kvam i Gudbrandsdalen har flomvann fra Storå har gjort stor skade

Det er mye snø i fjellet nå. Det kan i verste fall skape nok en vårflom.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Mye snøfall de siste ukene gjør at snølagrene på fjellet blir enorme. Denne snøen kan i verste fall smelte hurtig og skape en ny flom i Innlandet.

Stein Nordvi

Stein Nordvi

Foto: Arvid Torsgard / NRK

– Det er klart vi er bekymret når vi ser disse snømengdene, men jeg må understreke at det er hastigheten på snøsmeltingen som er det avgjørende, sier Stein Nordvi, som er regionsjef i NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) for Hedmark og Oppland.

Om vi får en kald og sein vår som plutselig slår om til varme, vil det komme mer vannmasser enn om varmegradene kommer gradvis.

– I vårflommen er Gudbrandsdalen mest utsatt, men også høyfjellet rundt Østerdalen bidrar sterkt i nedslagsfeltet til Glomma og Trysilelva, sier Nordvi.

I Kvam i Gudbrandsdalen var folk fortvilet etter at de mistet hjemmene sine i flom for andre gang på to år i 2013.

E6 Kvam ødelagt av flom

Etter vårflommen i 2013 ble E6 delvis ødelagt.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Gjenoppbygging ikke ferdig

Fortsatt er det en rekke prosjekter etter flommen i 2013 som ikke er fullført, og NVE sier at det derfor passer svært dårlig om det skulle komme en ny storflom til våren.

– I utgangspunktet er ikke situasjonen der bra, slik det er nå, fortsetter han.

Men en helt ny type vern mot flom og ras blir nå satt opp i Kvam i Gudbrandsdalen. Tre store dammer skal hindre at bygda opplever nye ødeleggende storflommer.

Håper på sakte smelting

I skrivende stund er det selvfølgelig ikke avgjort om hvordan våren vil komme, og om det vil bli en ny flom.

– Det er selvfølgelig altfor tidlig å si noe sikkert nå i februar. Det er smelteprosessen som er det avgjørende. Hvis dette fordeler seg over mange nok uker, kan dette gå bra, sier Nordvi.

Flere saker fra Innlandet