NRK Meny
Normal

Frykter flere dødsfall

Dødsfall kan skje når som helst i en hvilken som helst barnevernsinstitusjon. Det mener daglig leder ved Klokkergården Kollektivet i Åsnes.

I februar døde en 18 år gammel gutt etter å ha tatt en overdose på barnevernsinstitusjonen "Ungdom i Utvikling" i Trysil.

Daglig leder ved Klokkergården i Åsnes, Eskild Gundersen, mener episoden kunne skjedd hvor som helst, og frykter det vil skje igjen.

Dagens lover og regler hindrer institusjonene i å gripe inn sjøl om det kan være nødvendig, mener han.

 

Eskild Gundersen
Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Viktig med grensesetting tidlig

Klokkergården rehabiliterer ungdommer med rus- og atferdsproblemer. I arbeidet med ungdommer med slike problemer er det viktig å sette grenser tidlig, sier Gundersen.

- Vi må få ungdommene til å forstå at de må endre atferd. Får ungdommene for mye frihet vil de fortsette som før, mener Gundersen.

Slik det er i dag har ikke barnevernsinstitusjonene for eksempel lov til å ransake de unge eller frata dem mobiltelefonen så sant det ikke er en velbegrunnet mistanke.

- Departementet må ta ansvar

- Jeg ønsker en gjennomgang av disse institusjonenen slik at vi kan være trygge når vi sender fra oss det kjæreste vi har, sier moren til gutten som døde.

Hun har politianmeldt både barnevernet, barnevernsinstitusjonen og de som kontrollerer slike institusjoner.

- Hovedansvaret ligger på departementsnivå. De må gå inn og se på lover og forskrifter, og se på hva som gir begrensninger. Det er der vi må starte. Det må legges mer tillit til institusjonene, mener Gundersen ved Klokkergården.

Han sier barnevernsinstitusjonene i dag har for dårlig muligheter til å lage et opplegg som passer den enkelte ungdom.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Vegen mellom Otta og Sel åpen

    Fv 435 mellom Otta og Sel er nå åpen for trafikk igjen etter at den var stengt på grunn av et snøras. Geolog og skredeksperter har vurdert at det ikke er fare for nye ras nå.

  • Blir ikke rik på skihopping

    Henrik Kristoffersen tjente dobbelt så mye på én seier som OL-gullvinner Maren Lundby (bildet) har gjort hele denne sesongen på skihopping. Det skriver Aftenposten. Maren Lundby har tjent inn 297 400 kroner i premiepenger i verdenscupen.

    Maren Lundby
    Foto: Helle Fjelldalen