NRK Meny
Normal

Frykter flere dødsfall

Dødsfall kan skje når som helst i en hvilken som helst barnevernsinstitusjon. Det mener daglig leder ved Klokkergården Kollektivet i Åsnes.

I februar døde en 18 år gammel gutt etter å ha tatt en overdose på barnevernsinstitusjonen "Ungdom i Utvikling" i Trysil.

Daglig leder ved Klokkergården i Åsnes, Eskild Gundersen, mener episoden kunne skjedd hvor som helst, og frykter det vil skje igjen.

Dagens lover og regler hindrer institusjonene i å gripe inn sjøl om det kan være nødvendig, mener han.

 

Eskild Gundersen
Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Viktig med grensesetting tidlig

Klokkergården rehabiliterer ungdommer med rus- og atferdsproblemer. I arbeidet med ungdommer med slike problemer er det viktig å sette grenser tidlig, sier Gundersen.

- Vi må få ungdommene til å forstå at de må endre atferd. Får ungdommene for mye frihet vil de fortsette som før, mener Gundersen.

Slik det er i dag har ikke barnevernsinstitusjonene for eksempel lov til å ransake de unge eller frata dem mobiltelefonen så sant det ikke er en velbegrunnet mistanke.

- Departementet må ta ansvar

- Jeg ønsker en gjennomgang av disse institusjonenen slik at vi kan være trygge når vi sender fra oss det kjæreste vi har, sier moren til gutten som døde.

Hun har politianmeldt både barnevernet, barnevernsinstitusjonen og de som kontrollerer slike institusjoner.

- Hovedansvaret ligger på departementsnivå. De må gå inn og se på lover og forskrifter, og se på hva som gir begrensninger. Det er der vi må starte. Det må legges mer tillit til institusjonene, mener Gundersen ved Klokkergården.

Han sier barnevernsinstitusjonene i dag har for dårlig muligheter til å lage et opplegg som passer den enkelte ungdom.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang