NRK Meny
Normal

Frykter dyresykdommer – flytter fra Hamar

NESET: Norske husdyr er blant de friskeste i verden. Likevel velger avlsselskapet Norsvin på Hamar å flytte til skogs i frykt for smittsomme sykdommer.

Gris på Norsvin

FRISK: Grisen Gitar får nytt hjem når Norsvin velger å flytte seminfjøset fra Hamar til Gåsbu i frykt for smittsomme sykdommer.

Foto: Mats Sparby / NRK

Grisen Gitar gjør jobben sin, men etterspørselen etter grisesæd har blitt så stor at Norsvin ikke klarer å produsere nok. Utenlandske produsenter foretrekker norske griser fordi de har lite sykdommer.

Frykter dyresykdommer

FRYKTER SYKDOMMER: Norsvins organisasjonssjeg Gustav Grøholt forteller at selskapet velger å flytte til et øde sted på grunn av frykt for sykdommer.

Foto: Mats Sparby / NRK

– Ute i verden blir det større og større problemer med dyresykdommer. Vi i Norge har en helt spesiell status. Vi har en grønn lunge, som vi kaller det, som gjør at vi klarer å eksportere ut fordi vi har en helt annen status enn andre, sier Norsvins organisasjonssjef Gustav Grøholt.

Norsvin får støtte av veterinær og svinehelseansvarlig Carl Andreas Grøntvedt ved Veterinærinstituttet.

– I Norge har vi en svært gunstig svinehelse. Man har vært flinke over lang tid til å holde sykdommer ute av landet blant annet ved importere få dyr fra utlandet, sier Grøntvedt.

Flytter til skogs

Frykten for smitte fra utlandet er så stor at Norsvin velger å flytte seminfjøset fra Hamar der det ligger nær E6 og bebyggelse, til midt i skogen ved Gåsbu – langt fra andre gårder og mulige smittekilder.

Carl Andreas Grøntvedt

GOD SVINEHELSE: Carl Andreas Grøntvedt hos Veterinærinstituttet forteller at den norske svinepopulasjonen er friske.

Foto: Veterinærinstituttet

– Det er forskjellige svinesykdommer som er rundt omkring i verden som vi vet griser dør av. Det vi er opptatt av her i området nå er afrikansk svinepest, sier Grøholt.

Veterinær Carl Andreas Grøntvedt har forståelse for at Norsvin velger å flytte til et mer øde sted etter 60 år på Hamar.

– De har som seminprodusent en særskilt viktig rolle når det gjelder forebygging avslitte i grisepopulasjonen. Jeg tror også det ligger en beredskapstanke bak vurderingen om å flytte, sier Grøntvedt.

Norske dyr friske

Ifølge Veterinærinstituttets statusrapport fra 2015 har Norge unikt lite antibiotikaresistente bakterier hos dyr og i mat. Ti prosent av all antibiotikabruk går til dyr.

– Det er et viktig poeng at man bruker antibiotika riktig, noe jeg mener norske veterinærer er dyktige til. Det er også bedre å forebygge enn å behandle sykdom, sier Grøntvedt.

I det nye seminfjøset kan grisen Gitar og hans kollegaer jobbe i fred uten fare for smittsomme sykdommer.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Røykutvikling i Lillehammer

    En person ble sendt til helsesjekk etter røykutvikling i en bolig i Lillehammer i natt. Brannvesenet rykket ut til boligen klokka 0200, og fikk raskt kontroll på stedet. Røykutviklingen skyldtes hodetelefoner som var lagt på to kokeplater som var slått på.

  • Kinesisk snøkunst til Beitostølen

    Neste veke kjem ei gruppe med kinesiske snøskulptørar til Beitostølen for å starte arbeidet med eit stort kunstverk i snø, melder OA. I alpinbakken har dei nå laga ein snøhaug på tusen kubikk som dei langreiste kunstnarane skal få boltre seg i. Kunstverket er ein del av avtala som Beitostølen resort har inngått med millionbyen Harbin i Kina.