NRK Meny
Normal

Frp vil bruke millioner på Prøysen

Fremskrittspartiet vil bruke millioner av offentlige kroner på en storstilt Prøysen-markering i 2014.

Alf Prøysen

I 2014 er det 100 år siden Alf Prøysen ble født. Frp reagerer på at det ikke er planlagt et eget forfatterår for å hedre og feire Prøysen.

Foto: Aktuell / Scanpix / SCANPIX

Fremskrittspartiet reagerer på at det ikke er satt av penger til et eget Prøysen-år på 100-års markeringen for forfatteren i 2014.

Nå lover partiet flere millioner kroner over statsbudsjettet til en nasjonal Prøysen-markering, dersom de kommer i regjering.

– Det er ikke penger det skal stå på når vi skal feire Prøysen, og er det noen som fortjener en markering så er det han, sier stortingsrepresentant for Frp i Hedmark, Per Roar Bredvold.

I 2014 er det 100 år siden forfatteren og musikeren fra Ringsaker ble født, og Bredvold ser for seg at det markeres gjennom hele året med ulike arrangementer landet rundt.

– Er det i Fremskrittspartiets ånd å bruke millioner av offentlige kroner på slike kulturelle markeringer?

– Vi er ikke for å sette av penger til smal kultur som bare noen få har glede av. Men Prøysen er i en særstilling. Han er en som har betydd noe for oss alle, som mange liker. Dermed kan vi med god samvittighet sette av mye penger til det jubileet, sier Bredvold.

– Arrogant av kulturministeren

Selv om Prøysen ikke er tilegnet et eget forfatterår har Nasjonalbiblioteket sagt at det blir en markering . Så langt ikke er lagt noen konkrete planer for hvordan dette skal skje.

Bredvold mener det ikke holder og krever at kulturministeren kommer på banene og setter av penger.

I et brev til Kulturministeren stiller Frp spørsmål ved prioriteringen om ikke å gjøre 2014 til et Prøysen-år. Brevet ble sendt i begynnelsen av juni, og Bredvold reagerer på at han ennå ikke har fått svar.

– Det er første gang i løpet av mine 15 år på Stortinget at jeg ikke får svar fra en statsråd. Det er beklagelig i en sak som denne. En kan nesten tro at Statsråden ikke synes Prøysen er verdt å markere, sier Bredvold.

– Nasjonalt ansvar

I dag besøker Bredvold Prøysenhuset i Ringsaker for å snakke med dem om markeringen som er planlagt lokalt. Investor Arthur Buchardt har i forbindelse med 100-års markeringen sagt at han vil bidra til å bygge et nytt Prøysenhus

– Det er fint at Buchardt og flere andre vil bidra, men Prøysen har gjort så mye for alle som bor i Norge at det er et nasjonalt ansvar å gi penger til en markering, sier Bredvold.

- Du sier ikke dette bare for å sanke stemmer før valget?

– Nei, absolutt ikke. Dette er noe jeg har brent for i alle år. Jeg har sunget og lest Prøysen for mine barn, slik mange andre har gjort. En markering skal ikke bare feire Prøysen, men bidra til å spre og holde liv i det Prøysen har skapt, sier Bredvold.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND