NRK Meny
Normal

Frp vil bruke millioner på Prøysen

Fremskrittspartiet vil bruke millioner av offentlige kroner på en storstilt Prøysen-markering i 2014.

Alf Prøysen

I 2014 er det 100 år siden Alf Prøysen ble født. Frp reagerer på at det ikke er planlagt et eget forfatterår for å hedre og feire Prøysen.

Foto: Aktuell / Scanpix / SCANPIX

Fremskrittspartiet reagerer på at det ikke er satt av penger til et eget Prøysen-år på 100-års markeringen for forfatteren i 2014.

Nå lover partiet flere millioner kroner over statsbudsjettet til en nasjonal Prøysen-markering, dersom de kommer i regjering.

– Det er ikke penger det skal stå på når vi skal feire Prøysen, og er det noen som fortjener en markering så er det han, sier stortingsrepresentant for Frp i Hedmark, Per Roar Bredvold.

I 2014 er det 100 år siden forfatteren og musikeren fra Ringsaker ble født, og Bredvold ser for seg at det markeres gjennom hele året med ulike arrangementer landet rundt.

– Er det i Fremskrittspartiets ånd å bruke millioner av offentlige kroner på slike kulturelle markeringer?

– Vi er ikke for å sette av penger til smal kultur som bare noen få har glede av. Men Prøysen er i en særstilling. Han er en som har betydd noe for oss alle, som mange liker. Dermed kan vi med god samvittighet sette av mye penger til det jubileet, sier Bredvold.

– Arrogant av kulturministeren

Selv om Prøysen ikke er tilegnet et eget forfatterår har Nasjonalbiblioteket sagt at det blir en markering . Så langt ikke er lagt noen konkrete planer for hvordan dette skal skje.

Bredvold mener det ikke holder og krever at kulturministeren kommer på banene og setter av penger.

I et brev til Kulturministeren stiller Frp spørsmål ved prioriteringen om ikke å gjøre 2014 til et Prøysen-år. Brevet ble sendt i begynnelsen av juni, og Bredvold reagerer på at han ennå ikke har fått svar.

– Det er første gang i løpet av mine 15 år på Stortinget at jeg ikke får svar fra en statsråd. Det er beklagelig i en sak som denne. En kan nesten tro at Statsråden ikke synes Prøysen er verdt å markere, sier Bredvold.

– Nasjonalt ansvar

I dag besøker Bredvold Prøysenhuset i Ringsaker for å snakke med dem om markeringen som er planlagt lokalt. Investor Arthur Buchardt har i forbindelse med 100-års markeringen sagt at han vil bidra til å bygge et nytt Prøysenhus

– Det er fint at Buchardt og flere andre vil bidra, men Prøysen har gjort så mye for alle som bor i Norge at det er et nasjonalt ansvar å gi penger til en markering, sier Bredvold.

- Du sier ikke dette bare for å sanke stemmer før valget?

– Nei, absolutt ikke. Dette er noe jeg har brent for i alle år. Jeg har sunget og lest Prøysen for mine barn, slik mange andre har gjort. En markering skal ikke bare feire Prøysen, men bidra til å spre og holde liv i det Prøysen har skapt, sier Bredvold.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Kinesisk snøkunst til Beitostølen

    Neste veke kjem ei gruppe med kinesiske snøskulptørar til Beitostølen for å starte arbeidet med eit stort kunstverk i snø, melder OA. I alpinbakken har dei nå laga ein snøhaug på tusen kubikk som dei langreiste kunstnarane skal få boltre seg i. Kunstverket er ein del av avtala som Beitostølen resort har inngått med millionbyen Harbin i Kina.

  • Bil velta mellom Moelv og Brøttum

    Ein bil ligg på sida etter ei utforkøyring på fylkesveg 213 mellom Moelv og Brøttum, like ved Ulvenkrysset, skriv Ringsaker blad. Bilen har treft brøytekanten før han velta inn i vegbana. Politiet var på staden rundt klokka 17 i ettermiddag. Dei har så langt ikkje sett noko til føraren av bilen. Trafikken blir dirigert manuelt forbi staden.

  • Stort underslag for retten

    Tirsdag må en bonde fra Hedmark og en tidligere regnskapssjef i Gartnerhallen møte i retten, tiltalt for å ha underslått 49 millioner kroner fra frukt- og grøntprodusenten. Ifølge førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim er dette en av de mer alvorlige underslagssakene Økokrim har hatt, skriver NTB.