NRK Meny
Normal

Rørleggere og bilbergere har travle dager i kulda

Med kulde rundt - 20 grader er det ikke bare vi mennesker som kjenner det på kroppen. Mange får ikke start på bilene sine, og rørleggerne har hendene fulle med å tine opp frosne rør.

Førstehjelp til kalde biler

Førstehjelp til kalde biler: Her med startkabler, utført av fagpersonell.

Foto: Frode Meskau / NRK

Bilbergerne har nok å ta seg til i kulda. For bilene har det ikke greit når det er så kaldt som nå.

– Vi får se om vi får liv i denne, sier Svein André Ludvigsen i Bilberging Innlandet, mens han forsøker å få en bil til å våkne midt i vinterdvalen.

Bilen tilhører Linda Terningen, som ikke kom seg hjem fra jobb slik hun pleide mandag kveld.

– Den var helt død da jeg skulle starte den. Jeg prøvde å ringe etter hjelp, men da var det så lang kø at jeg fikk beskjed om at de ikke kunne hjelpe meg før til natta. Derfor lot jeg det være til i dag, forklarer hun.

Kan ta tid å få hjelp

Bilbergerne jobber på spreng for å hjelpe alle som er i bil-nød, men det kan ta tid.

– Det er mye å gjøre nå, og det kan bli litt venting. Så fort det kryper ned under ti minus er det folk som ikke får starta, forklarer bilberger Svein André, som på magisk vis får liv i Linda Terningen sin bil.

Vi fortsetter med kulda. Den skaper utfordringer for noen og enhver. Bilhjelpere jobber døgnet rundt, bensinstasjoner er snart utsolgt for ved, og rørleggere har aldri hatt flere frosne rør å ta seg av. Det er situasjonen i innlandet etter ei uke med sprengkulde.
Kulda har for alvor festa grepet de siste dagene. Flere steder i fylkene våre har kvikksølvet krøpet et godt stykke ned på 30 tallet. Og det er ikke noe mildvær i vente

Se reportasjen fra Østnytt her!

Bilhjelpere jobber døgnet rundt, bensinstasjoner er snart utsolgt for ved, og rørleggere har aldri hatt flere frosne rør å ta seg av. Det er situasjonen i innlandet etter ei uke med sprengkulde.

– Ikke reis vekk

Kulda har for alvor festa grepet de siste dagene, og flere steder i fylkene våre har kvikksølvet krøpet et godt stykke ned på 30-tallet. Når det blir så kaldt som ned mot 35 minus advarer rørlegger Ole Peter Berger i Folldal folk mot å reise vekk.

– Det er ingen spøk å følge med hus når det er så kaldt. Ting kan endre seg fort i slik kulde, sier han.

Og kulda er ikke over, natt til onsdag meldes det om temperaturer ned mot minus 40 i Folldal.