NRK Meny
Normal

Frivilligkrise for Ungdoms-OL

178 dager før Ungdoms-OL starter på Lillehammer, mangler det fortsatt 1.000 frivillige til dugnadsjobben. De må på plass innen 50 dager.

Magne Vikøren

KRISE: Ungdoms-OL 2016 mangler 1.000 frivillige. Kommunikasjonssjef Magne Vikøren sier det blir vanskelig å arrangere lekene uten nok frivillige.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

Det er avisa GD som skriver om frivilligkrisen for arrangørene av Ungdoms-OL i dag. Lekene går av stabelen 12. til 21. februar i Lillehammer og samler 1.100 utøvere i alderen 15-18 år fra 70 land.

Ufrivillig frivilligknipe

At frivillige er en dyd av nødvendighet for en arrangør av et Ungdoms-OL, det er sikkert. Kommunikasjonssjef for Ungdoms-OL, Magne Vikøren, ordla seg slik i NRK Hedmark og Opplands morgensending i dag.

– Dette er veldig enkelt. Vi trenger frivillige for å lage et OL. Uten det så blir det i beste fall et veldig stusselig OL.

Og Vikøren sier de nå har satt seg et helt konkret frivilligmål. Med superkort frist.

– Vi trenger 1.000 frivillige til de neste 50 dagene. 1. oktober skal vi ha en fullstendig oversikt over alle søkerne og begynne arbeidet med å fordele arbeidsoppgaver, sier Vikøren.

Ber lokale folk melde seg

OL-organisasjonen er avhengig av 3.000 frivillige.

Problemet er at over halvparten av de som har meldt seg så langt er utlendinger. De må det ordnes innkvartering for om de skal jobbe på Lillehammer i februar. Det har ikke Ungdoms-OL kapasitet til.

– Det vi trenger, og er avhengig av, er å få tak i innlendingen og få han eller hun til å være med å gjenskape en ny olympisk fest, formaner Vikøren.

Lysgårdsbakkene på Lillehammer under OL i 1994

GOD STEMNING OG UNIK OPPLEVELSE: Kommunikasjonssjefen under Ungdoms-OL, Magne Vikøren, ber folk melde seg som frivillige for å gjenskape OL-stemningen fra 1994.

Foto: Richardsen, Tor / NTB scanpix

Kan bli en opplevelse

Siden det nå begynner å bli drastisk lite med tid til frivilligbanken skal være fylt opp, setter arrangørene alle kluter til for å gjøre motvillighet til frivillighet.

– Vi kommer til å annonsere for dette de neste dagene og på søndag blir det infomøte om Ungdoms-OL ved Håkons hall i Lillehammer med kjendiser, musikk og mat, forteller kommunikasjonssjefen.

– Hva gjør dere hvis dere ikke får tak i nok frivillige?

– Det blir en utfordring vi MÅ takle. Det blir ikke OL uten frivillige, så vi er helt avhengige av at folk melder seg nå. De kommer til å få en helt unik opplevelse, avslutter Vikøren.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Il Tempo Gigante i Høyesterett

  Høyesterett avgjør opphavsretten til "Il Tempo Gigante".Caprino Filmsenter saksøkte Hunderfossen familiepark etter at de bygde en berg- og dalbane basert på den populære bilen.Caprino Filmsenter tapte i Tingretten men fikk mehold i lagmannsretten.

  Folk koser seg i berg- og dalbanen på Hunderfossen i Lillehammer.
  Foto: Alexander Nordby / NRK
 • Treningspause for Johaug

  Therese Johaug har tatt en lang pause i treningen ettersom hun fikk skjerpet dopingstraffen med tre måneder og må stå over hele sesongen. Hun sier til VG at hun må jobbe for å finne seg sjøl igjen. Hun er fast bestemt på å komme tilbake neste vinter.

  Therese Johaug
  Foto: Håvard G. Hagen / NRK
 • Menighetsråd kan miste makt

  Regjeringen har sendt på høring et forslag til ny kirkelov. 1200 menighetsråd og kirkelige fellesråd landet rundt kan miste lokal makt og pengestøtte. All kirkelig aktivitet kan også bli styrt fra Kirkemøtet og kirkens sentralforvaltning i Oslo.