Hopp til innhold

Ingen kan forby russebusser

– Jeg skulle faktisk ønske jeg kunne si ja, vi kan forby russefeiringen, men det kan jeg ikke, sier skolepolitiker.

Russetreff i Kongeparken på Ålgård, 2015

erken politiet, skolen eller politikerne kan forby russebusser, slik mange har tatt til orde for.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Politiet kan ikke forby russebusser. Skolen kan ikke forby russefeiringen. Politikerne kan ikke nekte noen å kjøpe en buss. Det er ene og alene opp til ungdommene selv.

Aasa Gjestvang, fylkesråd i Hedmark fylkeskommune
Foto: Mette Finborud Børresen

Aasa Gjestvang, som er fylkesråd for utdanning i Hedmark har fått med seg alle sakene om russen denne sommeren, bråket i Hellas og debatten om utestengning, sosialt press og rangering etter status. Og hun har grublet mye.

– Ja, det har jeg. Det som har skjedd i sommer har vært fælt å være vitne til. Jeg har tenkt mye på hva vi kan gjøre. Men det er vanskelig, for russefeiringa er et privat anliggende. Jeg kan ikke nekte noen å kjøpe en buss, sier hun.

Roper på forbud

Etter sommerens debatt om russefeiringa er det mange som har tatt til orde for at dette må ta slutt, at hele feiringa bør opphøre, eller i alle fall at russebussene må forbys.

Bjørn Lier, politistasjonssjef i Hamar
Foto: Mette Finborud Børresen

Men heller ikke politiet kan gjøre det.

– Vi ser ikke noen muligheter for å kunne nedlegge et generelt forbud mot russebusser. Og det er vel heller ikke politiets oppgave, sier politistasjonssjef ved Hamar politistasjon, Bjørn Lier.

Han sier at de også har diskutert det. Men for øyeblikket kan politiet bare regulere hvor bussene får lov til å kjøre i forhold til trafikksikkerheten.

Kunnskaps- og integreringsdepartementet svarer det samme som fylkesråden:

Vi kan ikke forby russebusser fordi de er russebusser. Russebusser må selvfølgelig følge vanlige regler for kjøretøy, støy etc. men vi kan ikke forby denne typen kjøretøy fordi de brukes av russ. Russetiden er en privat fest som ikke initieres av skolene, og skolene har heller ikke ansvar for den. Russebussene er et enda mer et privat anliggende.

Må jobbe med skolemiljøet

Men når russefeiringen går ut over skolemiljøet er det skolens ansvar.

– Ja, miljøet på skolen er vår sak. Og når noen danner grupperinger som er med dem i alle årene på videregående, så preger det skolehverdagen, sier Aasa Gjestvang.

De vil ta et ekstra tak i høst for å få til en god dialog med russen og forsøke å forebygge problemer sammen med ungdommene selv. Dernest mener hun foreldrene må på banen.

Vordende norske russ har festet på Ios i flere uker.

Flere russebussgjenger sloss og lagde bråk på ferie i Hellas i sommer.

Foto: Terje Haugsnes / NRK

– Foreldrene må bli modigere og si nei til ungdommen sin. De begynner jo med dette lenge før de er 18, og da bør foreldrene kunne påvirke, aller helst flere sammen, sier Gjestvang.

Et samfunnsproblem

Slik russefeiringen har utviklet seg, mener fylkesråden at det har blitt et samfunnsproblem.

– Det er noe som er riv ruskende galt. Vi bruker mye ressurser på å få ungdommene til å fullføre og bestå videregående skole, og så er det mange som roter det helt til på grunn av russefeiringa.

Les også:

Flere saker fra Innlandet