Hopp til innhold

Frisører og drosjesjåfører på demens-kurs

GJØVIK (NRK): – Veldig bra, mener frisør Michelle Parthaugen. Nå vil Michelle og andre som jobber i servicenæringen få tilbud om opplæring i sykdommen demens.

I frisørstolen

Michelle Parthaugen opplever at eldre kunder kan trenge hjelp til å orientere seg om tid og sted. Margot i frisørstolen var tilfeldig kunde da vi var innom.

Foto: Jorun Vang / NRK

11 kommuner i landet har forpliktet seg til å øke kunnskapen om demens i samfunnet.

Frisøren opplever at eldre som begynner å slite med hukommelsen kan bli engstelige av lange behandlinger. Michelle har lært seg til å hele tiden fortelle hva som skjer og holde kundene orientert om tid og sted for å unngå at de skal føle seg utrygge.

Nå vil Michelle og andre som jobber i servicenæringen få tilbud om opplæring i sykdommen demens.

Kurses i demens

Gjøvik kommune er en av 11 kommuner i landet som ønsker å bli demensvennlige samfunn. Ordføreren har på vegne av politikerne signert kontrakt med Nasjonalforeningen for folkehelsen der de forplikter seg til å jobbe for å øke kunnskap om demens i samfunnet.

Ei arbeidsgruppe er satt ned og første mål er å kurse ansatte i butikker og i drosjenæringen. Kurset tar en times tid, forteller ordfører Bjørn Iddberg.

– Alle må vi lære å forstå at vi må være litt tålmodige med de som begynner å bli glemske, sier orfører Bjørn Iddberg. Slik mener han vi vil hjelpe de som sliter med en begynnende demens, å få litt bedre selvtillit og dermed klare seg bedre i samfunnet.

15 på kurs i Løten

Demenskurs i Løten

Ansatte i serviceyrker i Løten lærer om demens.

Foto: Løten kommune

I Løten har de nylig hatt 10 bankansatte og 5 fra drosjenæringen på kurs for å lære om demens, forteller demenskoordinator i Løten, Guro Brenden. Kurset gjorde ansatte i banken oppmerksomme på hvordan store kontorlandskap med mye lyd og forstyrrelser ble vanskelig for personer som hadde vanskeligheter med å orientere seg eller holde oppmerksomheten.

Etter kurset vil de legge tilrette for at betalinger og veiledning foregår i områder uten støy, sier Brenden.

Stor pågang fra kommunene

Kampanjen "Demensvennlig kommune" er det Nasjonalforeningen for folkehelsen som står bak.

Randi Kihl

Nasjonalforeningen for folkehelsen opplever stor pågang av kommuner som ønsker å bli demensvennlige, sier kommunikasjonsjef Randi Kiil.

Foto: privat

– Målet er å kunne gi folk med sykdommen et bedre liv, sier kommunikasjonssjef Randi Kiil. Hun sier at ved å øke folks kunnskap vil det skape større forståelse for mennesker med demens.

I dag er det rundt 70.000 personer med demensdiagnose i Norge, og over halvparten av disse bor hjemme.

– Vi trenger kurs

Frisør Michelle Parthaugen opplever nærmest daglig utfordringen med eldre mennesker som føler seg utrygge på grunn av dårlig orienteringsevne og manglende hukommelse.

Hun håper at hun vil lære hvordan hun skal takle situasjonene hun kommer opp i.

Flere saker fra Innlandet