NRK Meny
Normal

Frikjent for sex med 13 åring

En 38 år gammel mann fra Nord-Østerdal er frikjent for å ha hatt sex med ei 13 år gammel jente, fordi retten mente jenta framsto som seksuelt erfaren.

Nord-Østerdal tingrett mener blant annet at jenta var mer utviklet enn alderen skulle tilsi.

38 åring møtte jenta via en chatte-kanal på internett, og de hadde seksuell omgang på et hotell i Hedmark.

Aktor hadde lagt ned påstand om 2 års fengsel i saken.

Seksuell erfaring

Tingretten legger vekt på at jenta hadde endel seksuell erfaring, og at det har gått åtte måneder siden forholdet skjedde.

Tiltalte har opplyst at fornærmede fremsto som seksuelt erfaren, og at hun skal ha sagt at hun hadde hatt seksuell omgang med rundt 20 andre menn. 

Jenta sa selv i sin vitneforklaring at hun hadde vært sammen med ca. 5 andre menn i alderen 17 til 25 år. I dommen står det at "Det er ingen grunn til å betvile tiltaltes opplysninger om at hun virket seksuell erfaren".

Hadde sex på hotell

De to kom i kontakt via mobiltelefon-chatt.  Jenta fortalte da mannen at hun var 17 år gammel. 

Etter å ha utvekslet nakenbilder av hverandre, møttes de to i juli i fjor på et hotell i Hedmark hvor de hadde sex flere ganger. 38-åringen fortalte i retten at han etter flere "stevnemøter" ble oppringt av moren til jenta, som fortalte at jenta kun var 13 år gammel. 

- Da fikk jeg sjokk, fortalte mannen i retten.

Frifunnet fordi jenta løy om alder

Statsadvokat Tormod Bakke er aktor i saken.  Han sier til TV 2 Nettavisen at saken er svært spesiell, og at det bør vurderes om dette er en sak som bør prøves av en høyere rettsinstans.

I juni i fjor kom Høyesterett med en plenumsavgjørelse om at man kan bli fritatt for straffeansvar på grunn av villfarelse i forbindelse med alder til fornærmede i saker der barn er under 14 år. 

- Jeg føler meg ganske sikker på at dette er den første saken av denne typen som har endt med frifinnelse, sier Bakke.

Aktor vil i neste uke ta stilling til om saken blir anket.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Måtte fire ekstraomganger til

    I den andre kvartfinalen i sluttspillet i håndball for herrer i kveld så vant Kolstad 37–34 mot Elverum. Dermed må det spilles en tredje kvartfinale for å avgjøre hvem som går til semifinalen. Den kampen spilles i Elverum på søndag.

  • Granstunnellen åpner trolig i kveld

    Granstunnellen på rv 4 er stengt pga at vann har flommet inn fra elva Vigga. – Vi håper vi klarer å åpne kl. 23 i kveld, sier Asbjørn Stensrud, seksjonssjef i Vegvesenet.

  • Rask kjøring i Kongsvinger

    UP har hatt fartskontroll i 80-sonen i Masterudvegen i Kongsvinger. Det endte med 23 fartsovertredelser, 22 fikk forenklet forelegg og en mistet førerkortet. Høyeste fart ble målt til 116 km/t.