NRK Meny
Normal

– Et av de mest fremtidsrettede kulturhusene i landet

Kultur-Hamar skryter av sin nye, påkostede storstue, og har trolig god grunn til det.

Hamars nye kulturhus blir et unikt samlingssted for hele kulturlivet. Med lokaler til det meste, og med overkommelige leiepriser for alle. Om ett år står det ferdig.

Hamar kulturhus for alle

– Mellom Trondheim og Oslo finner du ikke maken til dette kulturhuset, sier kultursjef i Hamar, Terje Halvorsen.

– Dette er et rent kulturhus. Det blir kun kulturaktiviteter i huset, sier han.

Knirkefritt har det ikke gått, for prosjektet som ble vedtatt så tidlig som i 1999, og høsten for halvannet år siden, har blitt dyrere enn antatt, men nå nærmer det seg en siste finish for kulturhuset.

Mangfoldig tilbud

Det nær 15000 kvadratmeter store kulturhuset til 700 millioner kroner, som står ferdig til høsten, skal foruten kino, bibliotek og kafé inneholde flere øvingsrom og kulturverksteder enn noe annet kulturhus i landet

Nytt kulturhus i Hamar

Kultursjefen i Hamar, Terje Halvorsen, er fornøyd med det han ser.

Foto: NRK

Kulturhuset i Hamar, som etter planen skal stå ferdig i oktober, skiller seg ut fra mange andre kulturhus. I stedet for å satse én stor konsertsal, bygges det en konsertsal med 500 sitteplasser i tillegg til kino og tjue lydtette øvingsrom i ulik størrelse.

Disse med ulik akustikk for de forskjellige kulturgenrene, blant annet kor korps, teater og dans.

Fremtidsrettet

Det imponerer Rune Håndløkken, som er rådgiver for kulturbygg over hele landet. Han mener den nye storstua for kultur er en av de mest fremtidsrettede i sitt slag.

– Det er et antall og omfang i tilbudet som ikke noen norske kulturhus i dag har. Ved siden av Stjørdal og Sortland er kulturhuset i Hamar noe av det mest fremtidsrettede som blir bygd i dag, sier han.

Håndløkken mener andre kan lære av Hamar:

– For eksempel de nye lokalene til Agder Teater koster fire til fem ganger så mye i investering som produksjons- og administrasjonslokalene til Teater Innlandet i Kulturhuset på Hamar, sier han.

– Øker kvaliteten

Trond Eklund Johansen i Hedmark og Oppland Musikkråd jubler over at Hamar kulturhus satser på mange øvingsrom og god akustikk, og mener det nye kulturhuset vil øke kvaliteten på den utøvende kulturen i byen.

Hamars nye kulturhus

Et prosjektbilde av Hamars nye storstue for kultur.

Foto: Med tillatelse fra Hamar kommune

– Jeg tror dette blir et veldig bra øvingssenter for det lokale musikklivet, og jeg tror vi vil kunne se en rask kvalitetsutvikling. Å ha det godt i øvingsrommet betyr mye for hvor mye energi du legger ned i det, og kvaliteten som kommer ut i den andre enden, sier han.

Timeprisen for kor og korps blir på rundt 50 kroner. I oktober skal betong- og glassbygget stå ferdig. Prislappen på nærmere 700 millioner kroner er uten statlige midler for utenom det Teater Innlandet får for å flytte inn i huset.

– Kan driftes

Selv om Teater Innlandet skal leie deler av lokalene blir det trolig en økonomisk utfordring å drifte et så stort kulturhus.

Men kultursjefen har god tro:

– Dette blir et kulturhus for alle. De kulturhusene som har hatt størst problem er de som har vært bygget med en stor sal eller to og ikke noe annet. Det har vært bygget for mange kulturhus på steder det ikke er noen og det ikke arrangeres noe. Hamar kulturhus er det motsatte av det, sier Terje Halvorsen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Listhaug går av

  Sylvi Listhaug sier hun ikke kan tillate at hennes avgang åpner for at Frp mister makt og trekker seg som justisminister, skriver hun på Facebook. Hun framholder at hun går av frivillig.

 • 137 dyr reddet ut i Ringsaker

  Totalt 137 dyr er reddet ut av driftsbygningen som raste sammen i Åsmarka i Ringsaker i Hedmark mandag. Politiet bekrefter at det ikke er flere levende dyr i det sammenraste bygget. Redningsmannskapene har i natt avsluttet arbeidet på stedet.

 • Fjøs har kollapset i Åsmarka

  Taket til et fjøs med over 100 storfe har kollapset i Åsmarka i Ringsaker. Det er uklart hvor mange dyr som har overlevd. Det pågår evakuering av dyra.

  Kart Åsmarka