NRK Meny
Normal

Frelsesarmeen: – Stadig flere barnefamilier må ha hjelp før jul

GJØVIK (NRK): Julegryta til Frelsesarmeen er livsviktig for tusenvis av fattige. Stadig flere familier har dårlig råd og trenger hjelp for å få feiret jul.

Julegryte

MANGE VIL HJELPE: I fjor satte Frelsesarmeen innsamlingsrekord i julegrytene, men må sette nye rekorder for å hjelpe stadig flere trengende.

Foto: Junge, Heiko, Heiko Junge / SCANPIX

Før jul i fjor fikk «Guri» fra Vest-Oppland økonomiske problemer. Hun hadde ikke penger til å gi seg sjøl og barna ei anstendig jul.

– Jeg ble alene og fikk mindre penger. Så fikk jeg tips fra ei venninne om at Frelsesarmeen gir penger til de som har det vanskelig, forteller hun NRK. Kvinnen ønsker å være anonym, fordi hun synes det er belastende å stå fram som fattig.

I fjor satte Frelsesarmeen inntektsrekord med de tradisjonelle julegrytene som de i desember setter ut i gater og på kjøpesentre. 32 millioner kroner var resultatet.

‒ At vi i år kan sette ut julegrytene for 115. gang vitner om nordmenns omtanke for sine medmennesker. Det er takket være det de putter i grytene at vi kan hjelpe så mange, sier Andrew Hannevik, informasjonssjef i Frelsesarmeen.

– Antall trengende øker

Marit Helene Olsen, julegryteansvarlig for Frelsesarmeen på Gjøvik

Marit Helene Olsen sier 80 familier i Gjøvik-området får hjelp, samtidig får Frelsesarmeen mindre penger i julegryta.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

Men ikke alle steder bidro folk med innsamlingsrekord. I Gjøvik gikk det tregere med innsamlinga i fjor, forteller julegryteansvarlig, Marit Helene Olsen.

– Når antallet som trenger hjelp øker, så er det logisk at også mengden penger må øke for å gi like god hjelp, sier frelsessoldaten.

På Gjøvik opplever de at stadig flere barnefamilier og enslige forsørgere trenger hjelp, og slik er trenden i hele Norge.

Tradisjonelt har mottakerne vært rusmisbrukere og enslige, men nå må altså Frelsesarmeen hjelpe stadig flere barneforsørgere.

‒ Vi hjelper tusenvis av mennesker med både mat og klær. Barnefamilier har fått reist på ferie for aller første gang og vi har kunnet bistått flyktninger som har kommet tomhendte til Norge, sier Andrew Hannevik.

I fjor starta frelsesarmeen med å supplere pengegryta med bankterminaler , dermed er det mange steder ikke lenger noen unnskyldning å ikke ha kontanter på seg.

– Har fått fantastisk hjelp

3000 hjem fikk i fjor besøk av frelsessoldater og 350 barnefamilier fikk reist på ferie takket være blant annet inntekter fra julegrytene.

Den enslige mora vi treffer på Gjøvik forteller at terskelen for å spørre etter hjelp var stor, men hun angrer ikke.

– Jeg ønsket ikke å spørre om hjelp, men så lenge jeg ikke hadde andre muligheter, så gikk jeg dit. Og jeg har fått fantastisk hjelp.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND