NRK Meny
Normal

FredagsBirken: Blid som ei sol i regnet

I går ble det varslet svært store nedbørsmengder over sykkelløypa fra Rena til Lillehammer. Skrekkværet slo ikke til, men regnbygene gjorde turen hard nok likevel.

Hanne Enevoldsen

PYTT-PYTT: Hanne Enevoldsen syklet FredagsBirken i regnvær på godt under fire timer, og hadde hatt en fin tur.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Det har vært vått, tungt, fint og jeg er full av forskjellige følelser akkurat nå, sier Hanne Enevoldsen, som kom seg helskinnet og gjørmete i mål i ettermiddag.

Om lag 3.000 deltagere i både FredagsBirken, Ultrabirken og HalvBirken hadde forberedt seg på det verste. Yr meldte nemlig torsdag morgen at det enkelte steder kunne komme opptil 40 millimeter nedbør fredag. Det som ventet syklistene var byger, våte og tunge veier, men fin temperatur.

Hanne kom i mål på godt under fire timer og gledet seg til to ting.

– Nå skal det bli godt med en dusj. Og en øl!

Hanne Enevoldsen

DUSJ: Det var lett å se på Hanne Enevoldsen at hun hadde syklet 86 kilometer på våte veger over fjellet fra Rena til Lillehammer.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Holder godt

Når regnet pøser ned, har løypa over fjellet, enkelte steder, hatt en tendens til å ligne mer på en åker eller bekkefar enn ei sykkelløype.

I 2010 måtte rekordmange bryte rittet fordi utstyret sviktet og de rett og slett ble for våte og for kalde.

Birkebeinerrittet

GJØRMERITT: Mange har fått ei stri tørn opp gjennom årene med å komme seg gjennom løypa når det har vært styrtregn i dagene før rittet. (Arkiv)

Foto: Joar Elgåen

De første på FredagsBirken startet fra Rena klokka 08.45 i oppholdsvær og 14 grader. Det kan komme enkelte lokale byger i ettermiddag, men ikke i sånne mengder at det bekymrer arrangøren.

– Tilbakemeldingene fra dem som har kommet i mål, er at løypa holder veldig greit. Det er litt vått, noe som gjør at det er tungt å sykle, men ikke noen problemer ellers, sier Jo Gunnar Ellevold, daglig leder i Birken AS.

For deltagerne i UltraBirken ser det også ut til å være greie forhold.

– Syklistene meldte om våte, men greie forhold da de passerte 17 kilometer i dag, forteller Ellevold.

Tunge forhold

Hans Petter Aas

UHELDIG: Hans Petter Aas var uheldig og havnet over styret på tur ned fra Sjusjøen. Med gjørme tytende ut av hjelmen etter rundkastet var det godt å komme i mål.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

I ettermiddagstimene fredag trillet den ene syklisten i mål etter den andre innimellom bygene. De fleste var fornøyd med dagens ritt, selv om enkelte fikk kjenne på at regn gjør kjøreforholdene litt vanskeligere enn når det er tørt.

– Jeg gikk på snørra ned fra Sjusjøen, så det var egentlig bare å prøve å komme seg i mål etter det, sier Hans Petter Aas.

Han melder om lett regn over fjellet mot Sjusjøen, men advarer andre mot å ta sjanser i utforkjøringene mot Lillehammer. Med regn blir det ofte løst, glatt og også vanskelig å se godt.

– Man må passe seg i regnværet. Jeg var bare uoppmerksom et lite øyeblikk og gikk rundt, avslutter Aas, som måtte en tur innom Røde Kors-teltet for å sjekke et sår han hadde fått på låret i rundkastet.

Årets Birkebeinerritt ble preget av gjørmete og vanskelige forhold, noe som igjen la godt til rette for fall...

GJØRMERITT: Rittet i 2010 gikk inn i historien som et av de mest gjørmete gjennom tidene og den siste bakken før mål i Lillehammer ga fotografene mange gode situasjoner.